Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ - "ΞΥΠΝΑ ΘΑΝΑΣΗ" CD SINGLE 2008



Ο τελευταίος καρπός της πετυχημένης συνεργασίας Φοίβου-Θ.Πετρέλη είναι το CD Single "Ξύπνα Θανάση", το οποίο σύμφωνα με τη μουσική επιχειρηματική κατεύθυνση της εποχής γίνετε σε συνεργασία με την αλυσίδα καταστημάτων "Γερμανός". Το single περιέχει το τραγούδι "Ξύπνα Θανάση" συν 2 remixes τα οποία θα αναλύσω ξεχωριστά παρακάτω. Ξεκινώ με την original version σε παραγωγή και ενορχήστρωση του Φοίβου, η οποία είναι και αυτή που παίζεται στα ραδιόφωνα.

Το "Ξύπνα Θανάση" είναι μία ρούμπα με pop αποχρώσεις και καλοκαιρινό ήχο, στο ύφος του τραγουδιού "Massai" που είχε ερμηνεύσει η Έλλη Κοκκίνου. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα για το πολύ..."σημερινό" φαινόμενο το οποίο έξυπνα περιγράφουν οι στίχοι του (Οι γυναίκες προτιμούν τους "φραγκάτους" και όχι τους νέους και ωραίους). Μου αρέσει το γεγονός πως η μελωδία του τραγουδιού απαιτεί μία "χαλαρή" ερμηνεία, με αποτέλεσμα η φωνή του κυρίου Πετρέλη να μην με ενοχλεί καθόλου (μιας και δεν είμαι ιδιαίτερος fan της φωνής του, ιδιαίτερα στις "ψηλές" του νότες). Πιστεύω πως το τραγούδι θα είναι κάτι σαν το soundtrack του φετινού καλοκαιριού, και θα παίζεται κατά κόρον απο τα ραδιόφωνα. Το "μειονέκτημα" του τραγουδιού είναι πως δεν πιστεύω πως θα παίζεται και αφού τελειώσει το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν νομίζω να απασχολεί τον δημιουργό και τον ερμηνευτή, μιας και ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι θα επιτευχθεί.

Περνάω στο πρώτο remix του τραγουδιού, απο τον DJ Luke. Το "Summer Mix" είναι ένα reggae mix το οποίο πέφτει στο σύνηθες λάθος που κάνουν οι περισσότεροι που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτήν την μουσική. Το groove του είναι πολύ.....λευκό! Του λείπει αυτή η "τεμπέλικη" και laid back κίνηση που έχουν τα reggae κομμάτια. Το παίξιμο των πνευστών δεν αποδίδει φρεσκάδα και "χαβαλέ" στο κομμάτι, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την στιχουργική θεματολογία και την όλη υπόσταση του τραγουδιού, ενώ το λάθος αυτό έρχονται να ενισχύσουν και τα ambient ηλεκτρονικά pads που επιλέχθηκαν, "σοβαρεύοντας" και "σκοτεινιάζοντας" ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα του τραγουδιού.


Τελευταίο remix το "Γερμανός Special Mix" απο τον Κωνσταντίνο Σουβατζόγλου. Ένα club mix του οποίου η εισαγωγή θυμίζει το "Love Is Gone" του David Guetta. Μου αρέσει το ότι χρησιμοποιεί τα πολύ ωραία φωνητικά της Βικτώριας Χαλκίτη που υπάρχουν και στο φινάλε της original version, αλλά οι κομμένες φράσεις του Θ. Πετρέλη που είναι διάσπαρτες στο κομμάτι δεν είναι και το καλύτερο μου. Ιδίως επειδή δεν πρόσθεσαν στην φωνή του ένα πιο ηλεκτρονικό "χρώμα", με αποτέλεσμα να ακούγεται λίγο...παράταιρο. Το remix είναι αρκετά συμπαθητικό χωρίς να καταφέρνει κάτι το καταπληκτικό.

Επίλογος, λέγοντας πως σίγουρα το "Ξύπνα Θανάση" θα είναι ένα απο τα hits του φετινού καλοκαιριού και πως σίγουρα θα αγόραζα την original version ως digital download. Μόνο αυτήν όμως. Ακούγοντας το πολύ ωραίο φινάλε της original version, απόρησα που δεν βρήκα ένα disco house remix βασισμένο σε αυτό το φινάλε. Κρίμα γιατί θα ήταν μια πολύ φρέσκια ιδέα - για τα ελληνικά δεδομένα - και θα "έδενε" πολύ ωραία με την φωνή της κυρίας Χαλκίτη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.5/5

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.....




Καταρχήν συγχωρείστε μου το ότι δεν σας παρουσίασα κάποιο review τις τελευταίες μέρες. Υποχρεώσεις και....ζέστη θα με ανάγκαζαν σε ένα πρόχειρο και γρήγορο review και αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει. Για να διατηρήσω λοιπόν έναν ρυθμό στην ανανέωση, σκέφτηκα να γράψω κάτι ελαφρύ, γρήγορο και με κάποιο "κουτσομπολίστικο" ενδιαφέρον.

Είναι τα τρία πράγματα που με προβλημάτισαν τον τελευταίο καιρό στον χώρο της ελληνικής μουσικής.....


1) Ο Γιάννης Πάριος κάνει συναυλία στο γήπεδο Ασπροβάλτας. Χμμμμμ......πως χτυπάει αυτό άραγε στα αυτιά των fans του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη; Ο σκοπός βέβαια αγιάζει τα μέσα και μιας και ο κύριος Πάριος είναι πολύ στα κάτω του τα τελευταία χρόνια, και με το νέο του album να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η ανάγκη για να κερδίσει το χαμένο έδαφος με το ελληνικό κοινό είναι όλο και μεγαλύτερη. Είναι άραγε καλή ή κακή κίνηση; Θα πληγωθεί το κύρος του ή θα ενισχυθεί το fan base του; Ο χρόνος θα δείξει.......

2) Η Καλομοίρα έφυγε απο την χώρα μας και δεν δείχνει διάθεση να γυρίσει. Γιατί αυτό; Μήπως είναι το γεγονός πως το συμβόλαιο που έχει η Καλομοίρα με την Heaven είναι συμβόλαιο "σκλαβιάς"? Οι φήμες λένε πως η Heaven παίρνει πάνω απο το 50% των κερδών που έχει η Καλομοίρα απο οτιδήποτε κι αν κάνει (live, πωλήσεις album, εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά κλπ)! Σημειώστε επίσης πως η Καλομοίρα είναι η δεύτερη καλλιτέχνης μετά την Έλλη Κοκκίνου που δείχνει να ασφυκτιά στην "χρυσή" οικογένεια της Heaven.....

3) Άσχετο με την Καλομοίρα, σχετικό όμως με την Heaven (και πιστέψτε με δεν πρόκειται για "πόλεμο" προς την εταιρεία απο την πλευρά μου). Ο νέος διευθυντής της Heaven είναι ο Μάκης Πουνέντης. Οι φήμες λοιπόν λένε πως ο άνθρωπος αυτός είχε εισαχθεί παλιότερα σε ψυχιατρική κλινική μιας και εμφάνιζε αδυναμία να ελέγξει τα νεύρα του, έχοντας έτσι βίαια ξεσπάσματα....Με αυτό το ιστορικό και με το έργο που έχει να επιδείξει αυτός ο κύριος στον χώρο της ελληνικής μουσικής στην μέχρι τώρα πορεία του, πιστεύετε πως είναι σωστή η επιλογή που έγινε για την θέση του νεου διευθυντή?

Tony

Greek CD Reviews

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ - "ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΖΩ" 2008



Η Έλενα Παπαρίζου επέστρεψε με νέο και πολυαναμενόμενο album. Η νέα της δουλειά "Βρίσκω Το Λόγο Να Ζω" δείχνει να είναι μέσα στο πνεύμα του ελληνικού μουσικού ρεύματος, το οποίο δεν είναι άλλο απο την rock/pop μουσική. Το ρητό λέει "Χάραξε τον δρόμο, ακολούθα τον δρόμο ή φύγε απο το δρόμο!". Τι απ' όλα κάνει λοιπόν αυτό το album; Για να δούμε...

Το album ξεκινά με το τραγούδι "Η Καρδιά Σου Πέτρα", ένα απο τα δύο lead singles του album. Καταπληκτικό rock/pop uptempo τραγούδι με μία πανέξυπνη μικροσκοπική oriental λεπτομέρεια ακριβώς στην διάρκεια και στο σημείο που πρέπει. Σίγουρα πρόκειται για ένα απο τα hits του album που θα αγαπηθεί πάρα πολύ. Δεύτερο το "Κοίτα Μπροστά" μία όμορφη midtempo rock/pop μπαλάντα. Σίγουρα δεν πρόκειται για super hit, είναι όμως ένα αρκετά όμορφο τραγούδι, ραδιοφωνικό, και με αξιοπρεπέστατη παραγωγή. Ακολουθεί το δεύτερο lead single με τίτλο "Πόρτα Για Τον Ουρανό". Το τραγούδι αυτό δεν καταφέρνει να σε κερδίσει με την πρώτη ακρόαση, κάτι που πιθανόν τρόμαξε την εταιρεία και έτσι έβγαλαν και το "Η Καρδιά Σου Πέτρα" μαζί του για να σιγουρέψουν την πορεία του album. Όσο όμως ακούς το τραγούδι, τόσο περισσότερο σου αρέσει. Το δυναμικό του ρεφρέν καταφέρνει να σε κάνει να κουνήσεις το κεφάλι σου στο ρυθμό του, και όταν οι στίχοι "τυπωθούν" μέσα σου γίνετε ένα απο τα αγαπημένα του album. Τέταρτο το "Ποιός". Ένα πιο ερωτικό, επίσης midtempo τραγούδι. Η ατάκα "Ποιός" και το όλο στιχουργικό σενάριο δίνουν σημαντική ώθηση στην πορεία του τραγουδιού. Ο χρόνος θα δείξει...

"Αγάπη Σαν Ληστεία (Historias De Danzon Y De Arrabal)" λέγεται το πέμπτο τραγούδι το οποίο ξεφεύγει απο το rock ηχόχρωμα των προηγούμενων τραγουδιών πηγαίνοντας προς ποπ με latin διάθεση. Το φωνητικό sample νομίζω πως το έχω ακούσει στο "Πάντα σε περίμενα" αλλά αυτές είναι μικρολεπτομέρειες. Το τραγούδι έχει πολύ καλή και "φρέσκια" παραγωγή , και θα μπορούσε άνετα να παίζεται σε lounge clubs. Οι τόνοι πέφτουν στην μπαλάντα "Μάθε Πρώτα Να Αγαπάς" που κινείται στο ύφος των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών τραγουδιών αυτού του είδους. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αρέσει στον Έλληνα ακροατή αυτό το "ξενόφερτο" ύφος. Αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο στην πορεία του τραγουδιού. Παραμένουμε στις μπαλάντες με το τραγούδι "Είσαι Η Φωνή". Καλό, χωρίς να εντυπωσιάζει. Αλλαγή σκηνικού με club διάθεση στο όγδοο track με τίτλο "Πυροτεχνήματα". Δυστυχώς απο το ρεφρέν του τραγουδιού λείπει η ατάκα που θα μείνει στο μυαλό του ακροατή, ενώ και η πιο minimal ενορχήστρωση δεν βοηθάει στην πορεία που θα έχει στα clubs. Ένατο το "Δεν Θα 'Μαι Εδώ". Μία pop midtempo μπαλάντα με ωραία R&B κίνηση και oriental στοιχεία. Αν είχε και καλύτερο (και πιο έντονο) ρεφρέν τότε θα μιλούσαμε για ένα ακόμα hit.

Το "Papeles Mijados" είναι ένα ντουέτο με τους Chambao, ένα Flamenco/Electronic συγκρότημα απο την Ανδαλουσία. Αυτό το χορευτικό latin κομμάτι είναι πολύ όμορφο αλλά η Ισπανίδα τραγουδίστρια του συγκροτήματος είναι τόσο καλή και δένει τόσο όμορφα με το τραγούδι, που η Ε. Παπαρίζου μοιάζει παράταιρη και...λίγη για αυτό το ύφος! Εντέκατο το "Το 'Χεις Ή Δεν Το 'Χεις". Ένα uptempo κομμάτι που θέλει να γίνει funky. Δυστυχώς τα sample που χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό, όσο και να θέλουν δεν τα καταφέρνουν. Επίσης το αδιάφορο ρεφρέν συμβάλλει κατά μεγάλο βαθμό σε αυτό το μέτριο αποτέλεσμα. Στο προτελευταίο τραγούδι με τίτλο "Μη Μου Μιλάς Για Αντίο", το album επιστρέφει στις μπαλάντες. Ελαφρώς επηρρεασμένο
όσον αφορά τα τύμπανα απο το "Apologize" σε παραγωγή του Timbaland, το κομμάτι αυτό είναι ιδανικό για easy-listening βράδια, χωρίς να είναι όμως super hit. To album κλείνει με το τραγούδι "Το Φιλί Της Ζωής" το οποίο γράφτηκε πέρσι για την ομώνυμη ταινία. Κατά την γνώμη μου είναι απο τα ωραιότερα τραγούδια που έχει πει η E. Παπαρίζου και το βρίσκω πολύ σωστό που το συμπεριέλαβαν και σε αυτό το album (υπάρχει και στο soundtrack της ταινίας).


Επίλογος του review του νέου album της Έλενας Παπαρίζου και οφείλω να πω πως με το τραγούδι "Η Καρδιά Σου Πέτρα" είχα πολλές ελπίδες πως θα ακούσω ένα καταπληκτικό album. Παρά την ποιοτική παραγωγή που υπάρχει στην πλειοψηφεία των τραγουδιών, η συνέχεια δεν είναι ανάλογη, με εξαίρεση το "Πόρτα Για Τον Ουρανό" και το "Ποιός". Το προτείνω στους fans της Έλενας γιατί πιστεύω πως είναι το πιο ολοκληρωμένο, πιο σοβαρό και πιο ώριμο album που έχει βγάλει μέχρι στιγμής. Το ερώτημα όμως είναι αν κάτι τέτοιο ζητούσε ο κόσμος απο την δεσποινίδα Παπαρίζου...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Για ποιό Album θα θέλατε να διαβάσετε κριτική;

Πείτε μου σε αυτό το post ποιό album θα θέλατε να κάνω review!

Κάντε click στα" Σχόλια" και γράψτε μου το album που θα θέλατε να δείτε στο Greek CD Reviews! Επιλέξτε "Ανώνυμος"¨στην "Επιλογή Ταυτότητας" σε περίπτωση που δεν έχετε Google account.

Έχετε Facebook; Προσθέστε με ως φίλο στο Facebook. Ενημερωθείτε για τα νέα reviews και αφήστε μου τα σχόλια και τα requests σας! Facebook Username: Greekcd Reviews

Έχετε Myspace; Προσθέστε με ως φίλο στο Myspace. Ενημερωθείτε για τα νέα reviews και αφήστε μου τα σχόλια και τα requests σας! www.myspace.com/greekcdreviews

Greek CD Reviews

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

KALOMIRA - "SECRET COMBINATION - THE ALBUM" 2008


Μετά την άκρως επιτυχημένη της πορεία στην Eurovision του 2008, η Καλομοίρα κυκλοφορεί το νέο της album με τίτλο "Secret Combination". Έχοντας τεράστια ώθηση απο την εμφάνιση της στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, πιστεύω πως η περίοδος αυτή είναι η ιδανική για την καριέρα της νεαρής Ελληνίδας απο την Νέα Υόρκη. Είναι όμως και το album αρκετά καλό ώστε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία; Για να δούμε...

Πρώτο τραγούδι το πασίγνωστο πλέον "Secret Combination", με το οποίο μας εκπροσώπησε στον διαγωνισμό. Πολύ ωραίο κουπλέ, συμπαθητικό ρεφρέν, sample απο τα κρουστά που χρησιμοποίησε ο Timbaland στο κομμάτι "Give it to me" και η 3η θέση στη Eurovision πιστεύω πως αρκούν για να μας περιγράψουν αυτό το τραγούδι. Δεύτερο τραγούδι το "Στο Δικό Μου Ρυθμό". Χαρούμενο, φρέσκο και παιχνιδιάρικο , αυτό το ποπ κομμάτι είναι φτιαγμένο για την Καλομοίρα και τα ραδιόφωνα της καλοκαιρινής περιόδου. Τα ξένα φωνητικά επίσης δένουν πάρα πολύ καλά.

Τρίτο είναι το αγγλόφωνο "All That I Need". Εδώ το album μας τα χαλάει, μιας και το τραγούδι είναι μέτριο μελωδικά, ενώ ηχητικά δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο με αποτέλεσμα να μην έχει ιδιαίτερες βλέψεις να γίνει hit. Ιδίως όταν έχει να ανταγωνιστεί τραγούδια της παγκόσμιας μουσικής pop σκηνής (μιας και είναι αγγλόφωνο). Τέταρτη είναι η μπαλάντα "Fall To You" η οποία είναι επίσης αγγλόφωνη. Δυστυχώς τα παιδικά φωνητικά της συμπαθέστατης Καλομοίρας λειτουργούν ανασταλτικά αδυνατώντας να αποδώσουν την δυναμική που χρειάζονται τέτοιου είδους ρεφρέν. Το "Σ' Αγαπώ" ξεκινά αμέσως μετά, και συνεχίζει την ενορχηστρωτική "άποψη" του "Secret Combination", χρησιμοποιώντας το ίδιο intro με το "Say It Right" που έφτιαξε ο Timbaland για την Nelly Furtado και "ακουμπώντας" ελαφρά το oriental θέμα του "What Goes Around Comes Around" των Timbaland/Timberlake. Ευτυχώς το ρεφρέν του είναι αρκετά καλό (και διαφορετικό απο αυτά του Timbaland) και το τραγούδι σώζεται.

Πηγαίνω στο έκτο τραγούδι του album το "Κάθε Φορά". Επίσης pop με oriental αποχρώσεις, χωρίς τίποτα το φοβερό στιχουργικά και μουσικά. Στο έβδομο τραγούδι η Καλομοίρα επιστρέφει στις βλέψεις για διεθνή καριέρα με το αγγλόφωνο "Money Ain't The Key" στο οποίο συμμετέχει η Ουαλή Lisa Lee. Το τραγούδι έχει μια Ευρωπαϊκή ποιότητα αλλά δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί hit. Επιστροφή στις ρίζες με το "Υπάρχουν Ώρες". Ακόμα ένα uptempo pop κομμάτι με ανατολίτικα στοιχεία και με την ανεπιτυχή συμμετοχή του Peter D απο τους Master Tempo στα rap φωνητικά. Το "Στο Είπα Χιλιάδες Φορές" με έντονο το νεοελληνικό ελαφρολαϊκοπόπ στοιχείο σίγουρα έρχεται πιο κοντά στο μουσικό αυτί του ελληνικού κοινού. Δεν βρίσκεται όμως κοντά στην καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία της Καλομοίρας. Δέκατο, το τραγούδι "Βραδιάζει", και αν σας θυμίζει κάτι η εισαγωγή του, μάλλον είναι το τραγούδι "Apologize" απο τους One Republic σε παραγωγή του Timbaland. Οι ομοιότητες συνεχίζονται και στο ρεφρέν όμως το τραγούδι απέχει έτη φωτός απο το επιτυχημένο μινιμαλιστικό μουσικό κλίμα που καταφέρνει να έχει το "Apologize". Προτελευταίο κομμάτι του album το "Hot" το οποίο είναι μία αγγλόφωνη έκδοση του "Σ Αγαπώ" για το οποίο μίλησα πιο πάνω. Τελευταίο track του album είναι το remix του "Secret Combination" απο τους Master Tempo η οποίοι δεν κλέβουν Timbaland, κλέβουν όμως το "Get Buck In Here" του DJ Felli Fel. Τα rap φωνητικά τους συνεχίζουν να μην μου αρέσουν, όπως και οι ρίμες τους. Το αποτέλεσμα είναι ...τραγικό...

Επίλογος με δυστυχώς αρκετά πικρή διάθεση. Μπορούσα να δεχθώ την μικρή λεπτομέρεια που υπήρχε δανεισμένη απο τις δημιουργίες του Timbaland στο "Secret Combination", όμως αυτή η λεπτομέρεια συνεχίστηκε, διογκώθηκε και αποτέλεσε κανόνα του χαρακτήρα του album. Πιστεύω πως αυτό το γεγονός αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα του νέου album της Καλομοίρας, το οποίο δυστυχώς δεν βλέπω να είναι ικανό να εκμεταλλευτεί και να ενδυναμώσει το δυνατό ρεύμα που έχει δημιουργήσει τελευταία η ίδια. Τουλάχιστον όχι για την πορεία της στο εξωτερικό...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/5

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ONIRAMA - "ΚΛΕΨΥΔΡΑ" 2008



Το πιο πολυσυζητημένο συγκρότημα της χρονιάς που πέρασε, οι Onirama, κάνουν το δεύτερο βήμα στην δισκογραφημένη τους πορεία. Έχοντας ανεβάσει την μπάρα αρκετά ψηλά μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου τους album, η "Κλεψύδρα" φαίνεται πως κουβαλάει μεγάλο βάρος στις πλάτες της. Θα τα καταφέρει; Για να δούμε...

Το album περιέχει 12 τραγούδια και ένα Intro και Outro κάνοντας τα tracks του album συνολικά 14. Πρώτο στη σείρα το intro (φυσικά!) το οποίο μας βάζει εύστοχα στο κλίμα του τραγουδιού που ακολουθεί το οποίο είναι η "Κλεψύδρα", μία όμορφη ροκ μπαλάντα. Αρκετά καλή, όχι όμως καλύτερη απο το "Μια Μέρα Θα 'ρθεις" που διασκεύασαν στο προηγούμενο τους album. Τρίτο τραγούδι το αγγλόφωνο "Maybe Tonight". Τα βιολιά στην εισαγωγή έχουν μία "Bittersweet Symphony" αίσθηση απο The Verve και δίνουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα αλλά...μέχρι εκεί. Το κουπλέ όπως και το ρεφρέν είναι όπως η προφορά του κυρίου Μαραντίνη. Πολύ μέτρια... "Το Όνειρο" συνεχίζει την μπαλαντοειδές ύπαρξη που έχει το album εώς τώρα. Η μπαλάντα είναι αρκετά καλή μελωδικά και στιχουργικά, με αρκετά καλή επίσης παραγωγή, ακόμη όμως δεν έχει γίνει η πολυπόθητη υπέρβαση απο το καλό στο καλύτερο.

Με την "Όμορφη Μέρα" τα bpm ανεβαίνουν και η διάθεση αλλάζει, όμως το τραγούδι είναι αρκετά μέτριο και χωρίς την πολυπόθητη ατάκα που θα μας "καρφώσει" το τραγούδι στο μυαλό. Έκτο track είναι το τραγούδι με τίτλο "Σε Θέλω Σαν Τρελός". Χαρούμενο, φρέσκο και με ska επιρροές δικαίως είναι το πρώτο single του album. "Ότι Δεν Έχεις" λέγεται το επόμενο τραγούδι το οποίο ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση προσθέτοντας μια πιο pop-dance νότα στο συνολικό ηχόχρωμα του album. Δυστυχώς όμως το πολύ καλό κουπλέ δεν έχει την ανάλογη υποστήριξη απο το μέτριο ρεφρέν. Όγδοο το "Παραδώσου", το οποίο συνεχίζει την dance ατμόσφαιρα που ξεκίνησε το προηγούμενο τραγούδι. Με "χαλάει" και πάλι το ρεφρέν το οποίο δεν ξεχωρίζει σε σύγκριση με το κουπλέ (μου λείπει αυτό το "σκάσιμο" που πρέπει να γίνεται όταν μπαίνει το ρεφρέν). Στο ένατο, επίσης uptempo κομμάτι, συμμετέχει ο Νίκος Ζιώγαλας. Το κομμάτι είναι...μπερδεμένο. Δεν υπάρχει η ατάκα που θα θυμάσαι και αφού τελειώσει το κομμάτι, ούτε η μελωδία που θα σου μείνει στο μυαλό και θα την σφυρίζεις στον δρόμο καθώς περπατάς. Αυτό φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα συνολικά αυτού του album.

Στο νούμερο 10 το "Μη Μ' Αφήσεις Να Σε Αφήσω". Σίγουρα είναι πολύ καλύτερο συνθετικά απο τα 3 προηγούμενα χωρίς να με αφήνει όμως με το στόμα ανοιχτό. Επίσης όλο αυτό το θέμα με το βιολί δεν είναι και το καλύτερο μου. Εντέκατος ο "Καθρέφτης". Πιο σκοτεινό απο τα προηγούμενα (συμβάλλει και σε αυτό η distorted φωνή του κυρίου Μαραντίνη στο πρώτο μισό του πρώτου κουπλέ). Το κομμάτι είναι όμως αρκετά "βαρύ" στιχουργικά και δεν πιστεύω πως θα έχει ελπίδες να γίνει hit. Ακολουθούν "Οι Φόβοι Του Πρίγκηπα" μία uptempo ροκ μπαλάντα. Είναι αρκετά όμορφο τραγούδι με το βιολί αυτή τη φορά να δένει ωραία με το όλο κλίμα. Τελευταίο τραγούδι του album ο "Αύγουστος" μία ατμοσφαιρική μπαλάντα που κλείνει το album με μια γλυκιά μελαγχολία.

Με λίγα λόγια, το δεύτερο album των Onirama ενώ έχει πολύ καλύτερη παραγωγή απο το προηγούμενο, δεν έχει τα hits που ακούσαμε στο πρώτο album. Όλα τα τραγούδια κινούνται στη ζώνη της μετριότητας, κάποια απο αυτά είναι καλά, σχεδόν κανένα όμως δεν ξεχωρίζει με την πρώτη ακρόαση. Βέβαια, με αρκετό airplay το album θα "περάσει" στον κόσμο και η μπάντα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιο δισκογραφικό "ναυάγιο". Βοηθάει και το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλοί (και καλοί) αντίπαλοι στον μουσικό τους τομέα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/5

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ - "ΔΥΝΑΤΑ 1986-2007"


requested by petalouda

Το τελευταίο διπλό album της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι μία best of συλλογή με 28 τραγούδια εκ των οποίων το ένα είναι καινούργιο και έχει τίτλο "Μην ορκίζεσαι". Το "Μην ορκίζεσαι" είναι διασκευή του ιταλικού τραγουδιού "Comme Monna Lisa" του ιταλού Mango. Είναι μία ευχάριστη στο αυτί ραδιοφωνική uptempo pop μπαλάντα, η οποία δικαίως χαίρει εκτενούς airplay στα ελληνικά ραδιόφωνα.

Τα υπόλοιπα 27 τραγούδια του album είναι παλαιότερες επιτυχίες (κάποιες μικρότερες, κάποιες τεράστιες). Ειλικρινά δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να κριτικάρω τα 27 αυτά τραγούδια ξεχωριστά, μιας και θεωρώ πως τα περισσότερα είναι πια χαραγμένα καλά μέσα μας. Έτσι, αυτό που θα κάνω είναι να πω την γνώμη μου για το αν άξιζει να αγοραστεί αυτό το CD απο κάποιους, και ποιούς θα συμβούλευα να κρατήσουν τα χρήματα τους.

Αξίζει να το αγοράσετε αν:

1) Είναι η πρώτη φορά στη ζωή σας που βλέπετε/ακούτε την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Αγοράστε το γιατί θεωρώ πως είναι το απόλυτο album για να γνωρίσει κάποιος αυτήν την καλλιτέχνιδα.

2) Δεν έχετε κανένα απο τα προηγούμενα albums της. Αγοράστε το γιατί θεωρώ πως αξίζει να υπάρχουν αρκετά απο αυτά τα τραγούδια στην δισκοθήκη σας(CDοθήκη, MP3θήκη, όπως θέλετε πείτε το).

Δεν αξίζει να το αγοράσετε αν:

1) Δεν ισχύει κάτι απο τα παραπάνω.

2) Αν σας ενδιαφέρουν τα λιγότερο εμπορικά (και λιγότερο γνωστά) τραγούδια της κυρίας Αρβανιτάκη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5/5

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Για ποιό Album θα θέλατε να διαβάσετε κριτική;

Πείτε μου σε αυτό το post ποιό album θα θέλατε να κάνω review!

Κάντε click στα" Σχόλια" και γράψτε μου το album που θα θέλατε να δείτε στο Greek CD Reviews! Αφήστε μαζί με το request και το email σας εάν θέλετε να λάβετε ειδοποίηση μέσω email!

Greek CD Reviews

PS: Επιλέξτε "Ανώνυμος"¨στην "Επιλογή Ταυτότητας" σε περίπτωση που δεν έχετε Google account.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΛΕΤΣΑ - "6η ΑΙΣΘΗΣΗ" 2008




Η Χριστίνα Κολέτσα είναι άλλη μία τραγουδίστρια που "ξεπήδησε" απο talent show. Η διαφορά απο τους περισσότερους καλλιτέχνες ίδιας "προέλευσης" είναι πως κατάφερε να βγάλει και...δεύτερο album!

Ξεκινώ με το πρώτο και καλύτερο κομμάτι του album. Η "6η Αίσθηση" είναι ένα ελαφρολαϊκό uptempo κομμάτι με ευχάριστο κλίμα και αρκετά καλή παραγωγή το οποίο δικαίως ακούγεται στα FM και στα μπαρ-club-μπουζούκια ανά τη χώρα. Δεύτερο τραγούδι του album το "Απ' τη ζήλεια μου" το οποίο είναι ένα κάτω του μετρίου uptempo τραγούδι. Οι τόνοι και τα bpm πέφτουν με το τρίτο τραγούδι, την μπαλάντα "Συγνώμη". Τίποτα το ιδιαίτερο και εδώ με την μουσική, τους στίχους και την παραγωγή να παραμένουν επιεικώς μέτρια. "Επιτέλους Ελεύθερη" τραγουδά στο τέταρτο τραγούδι το οποίο είναι στο ύφος των τραγουδιών τύπου "Κερνάω" που είχε τραγουδήσει ο Θ. Πετρέλης (κάποιοι τα αποκαλούν και "εξάρια", αλλά μην το κάνετε αυτό γιατί πολύ απλά...δεν είναι!) αλλά δεν μας..."απελευθερώνει" απο την μετριότητα. Επιστρέφουμε σε ρούμπες με το τραγούδι "Free" (όχι δεν είναι στα Αγγλικά το κομμάτι) το οποίο στοχεύει να γίνει ¨σύνθημα" χάρη στα στιχάκια του, αν και δεν το βλέπω κυρίως λόγω της μέτριας και όχι "παιχνιδιάρικης" ενορχήστρωσης του. Το "Δεν θα τα πάμε εμείς καλά" μία ρούμπα με μια αμυδρή "rock & roll" αίσθηση προσπαθεί να κάνει την έκπληξη αλλά πάλι η ενορχήστρωση δεν κάνει το κάτι παραπάνω που χρειάζεται. Έβδομο (πολύ καλύτερο απο τα προηγούμενα και δεύτερο καλύτερο τραγούδι του Album) είναι η μπαλάντα "Δεν θα κοιμηθώ", η οποία ένω έχει πολύ ωραίο ρεφρέν και βλέψεις να γίνει hit, η ενορχήστρωση μας τα χαλάει και πάλι. Όγδοο, το τσιφτετέλι "Πλάκα κάνεις". Η εξαίρεση γίνετε πια κανόνας και η ενορχήστρωση αδικεί για ακόμη μια φορά την πορεία του τραγουδιού. Προτελευταίο τραγούδι το "Θέλεις να με βασανίζεις", μία uptempo μπαλάντα η οποία δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο στα αυτιά μας. Τελευταίο το "Πως και Πως" άλλη μια μπαλάντα η οποία δεν ξεφεύγει απο την μετριότητα.

Με λίγα λόγια, η "6η Αίσθηση" είναι ένα album με ένα αρκετά δυνατό πρώτο single, χωρίς όμως την ανάλογη συνέχεια. Ευτυχώς για την δεσποινίδα Κολέτσα το single αυτό είναι αρκετό για να της δώσει και τρίτη δισκογραφική δουλειά με την Heaven.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1/5

Greek CD Reviews