Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΕΜΟΓΙΟΣ - "ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΓΕΜΑΤΟ ΦΙΛΙΑ" 2008


Η πιο safe επιλογή για κάποιον καλλιτέχνη που θέλει να κάνει αίσθηση και δεν έχει το super hit, είναι η διασκευή ενός γνωστού τραγουδιού. Μαντεύουμε πως κάτι τέτοιο σκέφτηκε ο Βασίλης Ανεμογιός και η εταιρεία του Vanilla Music, και αποφάσισαν το lead single της πρώτης ηχογραφημένης του προσπάθειας να είναι το τραγούδι “Με Το Στόμα Γεμάτο Φιλιά”. Θα του βγεί σε καλό;

Το τραγούδι το είχαμε πρωτοακούσει πριν πολλά χρόνια απο τον Λεωνίδα Βελή και πραγματικά είχε κάνει μεγάλη αίσθηση. Η συγκεκριμένη διασκευή έχει έναν πιο dance χαρακτήρα και προσπαθεί να δωθεί σε αυτό μία καλοκαιρινή γεύση με την προσθήκη ενός sample κιθάρας απο το “Could You Be Loved” του Bob Marley. Το αποτέλεσμα αυτού του κράματος είναι αρκετά…αδιάφορο. Το τραγούδι απο μόνο του δεν έχει βλέψεις να ξαναγίνει hit, ενώ η ενορχηστρωτική προσπάθεια που έγινε δεν σώζει την κατάσταση. Πιστεύουμε πως το τραγούδι θα περάσει απαρατήρητο και μάλλον έχουμε δίκιο μιας και το καλοκαίρι του 2008 πέρασε και δεν γυρίζει πίσω, και ο χειμώνας μάλλον δεν προσφέρεται για την συγκεκριμένη διασκευή. Δεύτερο απο τα πέντε συνολικά τραγούδια του single είναι το “Μείνε”. Σε στίχους και μουσική του ίδιου του κυρίου Ανεμογιού, η λαϊκή αυτή μπαλάντα μοιάζει να έχει μείνει στα τέλη της δεκαετίας ’90. Στιχουργικά προβλέψιμο και μουσικά παλιομοδίτικο. Ακολουθεί το “Μπορεί Να Κέρδισες Για Λίγο Το Παιχνίδι”, ένα τσιφτετέλι το οποίο αν και δεν είναι τίποτα φοβερό,είναι το καλύτερο τραγούδι του single.

Προτελευταίο το ζεϊμπέκικο “Ήταν Μια Αγάπη” το οποίο είναι και αυτό γραμμένο απο τον Βασίλη Ανεμογιό. Αδιάφορο, παλιό, προβλέψιμο. Τελευταίο το “Τη Ζωή Μου Σου Έδωσα”. Μία uptempo μπαλάντα παρόμοια με αυτές που έκανε ο Γιάννης Πλούταρχος μόδα (και χαιρόμαστε γι’ αυτό). Η εισαγωγή του τραγούδιού με τον ψευτο-αμανέ του κυρίου Ανεμογιού είναι ανεπιτυχής, και δυστυχώς τα μειονεκτήματα που συναντήσαμε στις προηγούμενες του συνθέσεις, παραμένουν και εδώ.

Επίλογος και αυτό που παρατηρούμε εκ πρώτης είναι πως ο Βασίλης Ανεμογιός δεν είναι ένας έμπειρος τραγουδοποιός και θα ήταν καλύτερο για αυτόν προς το παρόν να μην βασιστεί στις δικές του δημιουργίες. Όσο για τα άλλα δύο τραγούδια που δεν είναι γραμμένα απο αυτόν, θα πούμε πως δεν είναι ικανά να εξασφαλίσουν στον Βασίλη Ανεμογιό την επιτυχία που επιζητά. Στα θετικά βάζουμε την χροιά του η οποία είναι ξεχωριστή.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ο.5/5

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗ – “ΡΩΤΗΣΕ ΜΕ” 2008


requested

Την γνωρίσαμε χάρη στην διασκευή του τραγουδιού “You” των Twoface με τίτλο “Μια Πεταλούδα”, και της διαφορετικής της -για λαϊκές πίστες– εμφάνισης. Η Σοφία Στρατή επιστρέφει με το δεύτερο προσωπικό της album με τίτλο “Ρώτησε Με” και η ερώτηση είναι πολύ απλή: Το πρώτο της album κατάφερε να κάνει αρκετά μάτια να πέσουν επάνω της, τι γίνετε όμως με το δεύτερο;

Το album ξεκινά με το τραγούδι “Αυτά Που Ήξερες (Κομμένα)”, ένα pop/rock midtempo κομμάτι το οποίο δεν ενοχλεί αλλά ούτε και σε κάνει να ξετρελλαθείς, είναι όμως αρκετά “ραδιοφωνικό”. Καλή αρχή θα λέγαμε. Συνεχίζουμε με το hit του album “Να Μην Ξεχάσεις”. Uptempo, με pop ηχόχρωμα και πολύ ραδιοφωνική υπόσταση είναι σίγουρα το καλύτερο track του album. Ακολουθεί το “Άλλος Κανένας” το οποίο παραμένει πιστό στην pop/rock εικόνα της δεποινίδας Στρατή. Το τραγούδι είναι συμπαθητικό, του λείπει το δυνατό ρεφρέν, έχει όμως πολύ ωραία ενορχηστρωτικά θέματα που χαρίζουν ζωντάνια στην παραγωγή. Τέταρτο και φαρμακερό (με την κακή έννοια) το “Μια Στιγμή”, το οποίο είναι διασκευή του super hit της RihannaUnfaithful”. Όταν ένα τραγούδι έχει γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία και διαθέτει μία τόσο δυνατή ερμηνεύτρια, τότε η διασκευή του μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα στην οποία η δεσποινίς Στρατή κάθισε και…κάηκε μιας και το “Μια Στιγμή” είναι απλά μια καρικατούρα του “Unfaithful”. Πέμπτο το “Πες Μου Τι Θέλεις” και επιστροφή στο pop/rock το οποίο φαίνεται να της ταιριάζει γάντι. Το κουπλέ και το ρεφρέν έχουν αρκετό ενδιαφέρον μελωδικά όχι όμως και στιχουργικά, κάτι που θαστοιχίσει στην πορεία του κομματιού. Ακολουθεί το “Ζω”, ένα ακόμη uptempo pop κομμάτι χωρίς όμως την “στόφα” του hit που έχει το “Να Μην Ξεχάσεις”. Αδιάφορο στιχουργικά, μελωδικά και ενορχηστρωτικά, θυμίζοντας τραγούδι των 80’s με την κακή όμως έννοια.

Βρισκόμαστε στα μισά του album και πέφτουμε σε μία ακόμη διασκευή, αυτήν τη φορά του “CallinU” απο Outlandish. Το τραγούδι αυτό τυχαίνει να είναι απο τα αγαπημένα μου, και ακούγωντας το απο την Σοφία Στρατή και τον Μηδενιστή στα rap φωνητικά, με κάνει να θέλω να πατήσω το stop, να πάρω το cd και να το βάλω κάτω απο τις ρόδες του αυτοκινήτου μου. Δεν μου αρέσει όμως να ρυπαίνω το περιβάλλον…Οι στίχοι και η φωνή της δεσποινίδας Στρατή δεν αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο την ατμόσφαιρα που βγάζουν οι Outlandish ενώ ο Μηδενιστής σε σχέση με τα original rap φωνητικά είναι χλωμός, αδικαιολόγητα θυμωμένος και τόσο…δεύτερος. Όγδοο το “Μια Αγάπη Φωτιά (This Cant Be Love)” ένα uptempo rock κομμάτι με το οποίο διαγωνίστηκε η Σοφία για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην φετινή Eurovision. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερο απο αυτό που επέλεξαν τελικά η Κύπριοι αλλά παραμένει ένα τραγούδι απο αυτά που ακούς χωρίς να σε ενοχλούν και χωρίς να σε ξετρελαίνουν. Ακολουθεί το “Όπου Πας”. Ένα ακόμη uptempo rock κομμάτι το οποίο είναι αρκετά ευχάριστο, με τις αμερικάνικες κιθάρες να το διαφοροποιούν απο άλλα ελληνικά rock κομμάτια. Αρκετά καλό. Δέκατο το “Παιδική Χαρά”μια uptempo pop/rock μπαλάντα η οποία έχει ως ατού το ότι είναι αρκετά “ραδιοφωνική” αλλά δεν είναι ούτε αυτή hit. Προτελευταίο track το “Ρώτησε Με” , μία midtempo pop/rock μπαλάντα η οποία κλείνει ιδανικά το album όντας ένα τραγούδι όμορφο, τρυφερό και αισιόδοξο. Ως bonus track θα βρούμε το “This Cant Be Love” το οποίο είναι η ξενόγλωσση version του “Μια Αγάπη Φωτιά”. Σίγουρα το τραγούδι “δένει” πολύ καλύτερα με την Αγγλική γλώσσα απ’ ότι με την Ελληνική. Θετικό σημείο είναι και η καλή αγγλική προφορά της δεσποινίδας Στρατή.

Επίλογος και η γεύση που μας αφήνει το album είναι…αδιάφορη. Το “Ρώτησε Με” είναι μια δουλειά απο την οποία λείπουν τα hits. Δεύτερο φάουλ είναι η επιλογή των τραγουδιών που διασκευάστηκαν. Ενώ στην πρώτη δουλειά η διασκευή ήταν αυτή που έβγαλε σώα την δεποινίδα Στρατή, σε αυτήν την δουλειά είναι το αδύναμο της σημείο. Ο λόγος που η “Χαβάη” της Πρωτοψάλτη έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία είναι γιατί η original version ήταν παντελώς άγνωστη στο Ελληνικό κοινό. Εδώ συνέβη το αντίθετο και φυσικά τα αποτελέσματα είναι και αυτά αντίθετα! Τρίτο κα τελευταίο φάουλ είναι πως ενώ το “Να Μην Ξεχάσεις” παίζεται κατά κόρον στα ραδιόφωνα, λίγοι ήταν αυτοί που ήξεραν πως το τραγούδι αυτό το ερμηνεύει η Σοφία Στρατή μιας και η χροιά της δεν είναι ξεχωριστή και μοναδική.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/5

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

SCHILLER feat. DESPINA VANDI - "DESIRE" 2008


requested

Κάποιος αναγνώστης -ο οποίος δυστυχώς δεν μας άφησε το όνομα του- μας έδωσε μία πολύ ωραία ιδέα. Να πούμε την γνώμη μας για την συνεργασία της Δέσποινας Βανδή με τον Schiller. Πραγματικά είναι μια υπέροχη ιδέα η οποία δεν μας είχε ποτέ περάσει απο το μυαλό. Τον ευχαριστούμε λοιπόν και προχωράμε στο review...

Το album Desire” είναι ένα downtempo electronic μείγμα στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι ερμηνευτές, μιας και στον Schiller αρέσει να μην έχει κάποιον σταθερό ερμηνευτή στα projects του. Το τραγούδι στο οποίο συμμετέχει η Δέσποινα Βανδή είναι το “Destiny” σε μουσική,παραγωγή και στίχους του Schiller και του Φοίβου. Πρόκειται για ένα κομμάτι που συνάδει με την όλη downtempo/ambient ατμόσφαιρα του album. Η παραγωγή του είναι προσεγμένη, τα φωνητικά της Δέσποινας συμπαθέστατα χωρίς όμως να ξεχωρίζουν στο παγκόσμιο στερέωμα της ambient μουσικής (κάτι που καταφέρνει η Lisa Gerrard για παράδειγμα). Το κομμάτι επίσης δεν καταφέρνει κάτι το εκπληκτικό, παραμένει όμως αξιοπρεπέστατο.

Εκεί που θα θέλαμε να σταθούμε όμως δεν είναι στο τι πορεία θα έχει το "Desire" αλλά στο τι καταφέρνει η Δέσποινα Βανδή με την συνεργασία αυτή. Καταρχάς ο Schiller δεν είναι τυχαίος. Είναι ένας καλλιτέχνης με sold out concerts, βραβεία και χρυσούς δίσκους στην Ευρώπη. Το ότι το “Destiny” δεν είναι ένα clubfiller κομμάτι (hit το οποίο γεμίζει clubs) δείχνει εξαρχής πως σκοπός της Δέσποινας και του Φοίβου δεν είναι η παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση μέσα απο αυτή τη συνεργασία, αλλά μία αξιοσέβαστη και αξιοπρόσεκτη δουλειά με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη. Mission accomplished!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.5/5

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ - "ΜΟΝΗ" 2008

Η Ναταλία Μαυρογιάννη είναι μία καλλιτέχνης η οποία στα 21 της κάνει το δισκογραφικό της ντεμπούτο μέσα απο μία επίσης πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία, την Vanilla Music. Αν και δεν την γνωρίζει το ευρύ ελληνικό κοινό, το κοινό των κοινωνικών πλατφόρμων (Myspace, Facebook) είναι ενήμερο εδώ και καιρό για την παρουσία της. Η δεσποινίς Μαυρογιάννη έχει ήδη χιλιάδες fans, 4-5 προσωπικά sites, κάποιες μικρές τηλεοπτικές εμφανίσεις και το μόνο που έχουμε να πούμε εμείς γι’ αυτό είναι ΜΠΡΑΒΟ! Ο χρόνος όμως έχει δείξει πως το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης για να πετύχει, είναι τα κατάλληλα τραγούδια. Υπάρχουν αυτά στο maxi single της δεσποινίδας Μαυρογιάννη; Για να δούμε…

Πρώτο τραγούδι το “Μόνη”. Ένα dance-pop κομμάτι το οποίο δείχνει να ταιριάζει αρκετά πάνω στην χροιά της (με μοναδικό ψεγάδι την απουσία του φίλτρου de-esser, με αποτέλεσμα να μας ενοχλεί λίγο το έντονο σίγμα της). Ενορχηστρωτικά το τραγούδι δεν έχει να επιδείξει κάτι νέο, ενώ ούτε η μελωδία ούτε οι στίχοι είναι ικανοί να “τυπωθούν” στο μυαλό του ακροατή.

Δεύτερο το R&B/Pop “Ύποπτα”. Το τραγούδι είναι μία καρικατούρα του “Elevator” απο Timbaland και Flo-rida και φυσικά είναι γραμμένο απο τον γραφικό πλέον Κωνσταντίνο Παντζή, ο οποίος “εμπνεύστηκε” απο την ίδια “πηγή” για να γράψει και το τραγούδι “Σε Θέλω Πολύ” που βρίσκεται στο τελευταίο single της Πάμελα. Ευτυχώς όμως το τραγούδι διαθέτει ένα συμπαθέστατο ρεφρέν δίνοντας ένα εφόδιο στην δεσποινίδα Μαυρογιάννη.

Τελευταίο το “Μη Με Παιδεύεις” το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Καρράς. Το τραγούδι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον τσιφτετέλι με αρκετά “πιασάρικο” ρεφρέν (με εξαίρεση τους προβλέψιμους στίχους του). Σε αντίθεση όμως με το τραγούδι “Μόνη”, εδώ η χροιά της δεσποινίδας Μαυρογιάννη είναι και το ψεγάδι του τραγουδιού, μιας και ερμηνευτικά δυσκολεύεται να υποστηρίξει το λαϊκό είδος (και η καταγωγή απο Αυστραλία μάλλον δεν την βοηθάει).


Επίλογος: Παρά το ότι το maxi single “Μόνη” έχει ως σκοπό να συστήσει την καλλιτέχνιδα στο ευρύ κοινό και όχι να την καθιερώσει, προβλέπουμε πως ακόμη κι αυτό θα είναι κομματάκι δύσκολο, μιας και δεν υπάρχει το super hit που θα επιταχύνει και θα ενισχύσει όλη αυτή την προσπάθεια. Το γεγονός όμως πως η δεσποινίς Μαυρογιάννη είναι μόλις 21 ετών και δείχνει να έχει μεγάλη όρεξη να δημιουργήσει ένα δύκτυο θαυμαστών μας καθυσηχάζει προς στιγμήν. Αγάπητη Ναταλία...καλό myspacing,facebooking και άλλα ing….APO TO Greek CD Reviews, KALH EPITYXIA :)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1.5/5

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

SARBEL - "ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ" 2008



Μετά την απρόσμενη για πολλούς επιτυχία του στην Eurovision, ο Sarbel συνεχίζει την καλλιτεχνική του πορεία με νέο album στο οποίο αποφεύγει σοφά την παγίδα να ερμηνεύσει χασάπικα και ζεϊμπέκικα, γυρνά την πλάτη στα πολυπαιγμένα ντουέτα με έλληνες rapper και προσθέτει pop rock ακούσματα σε συνδυασμό με τα λαϊκοχορευτικά ακούσματα που τον έχουν κάνει γνωστό. Αποτέλεσμα; Για να δούμε...

Το album ξεκινά με την ρούμπα "Όλα Δικά Σου". Η παραγωγή είναι πολύ καλή με εξέχων σημείο το "εφέ" στο οποίο κολλάει η φωνή του. Κατά τα άλλα το τραγούδι αν και είναι αξιοπρεπέστατο, δεν είναι hit single. Δεύτερο το "Παίρνω Την Καρδιά Μου". Ένα ελαφρώς πιο downtempo χορευτικό με R&B κίνηση στα drums. Σίγουρα δεν ενοχλεί που υπάρχει, αλλά δεν είναι και το κομμάτι χάρη στο οποίο θα αγοράσει κάποιος το album. "Το Καλοκαίρι Αυτό" είναι ένα uptempo pop κομμάτι με αρκετά φρέσκο ήχο χάρη στα πνευστά του. Είναι ένα πολύ ραδιοφωνικό τραγούδι και αν εξαιρέσουμε την κακή προφορά του Sarbel στην αγγλική φράση που λέει μες στο τραγούδι, όλα τα υπόλοιπα είναι super.


Το "Desperado" είναι ένα αγγλόφωνο τραγούδι. Δεν έχω καταλάβει τον σκοπό ύπαρξης του στο συγκεκριμένο album, μιας και δεν γνωρίζω αν ο Sarbel επιδιώκει κάποιο "άνοιγμα" στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Το τραγούδι πάντως είναι μέτριο θυμίζοντας τραγούδια του Ricky Martin μία δεκαετία πριν. Πέμπτο τραγούδι το "Μόνο Εσένα" όπου και συναντάμε τα πρώτα pop rock ακούσματα που προανέφερα. Το τραγούδι είναι μέχρι στιγμής το καλύτερο του album "δένοντας" έξυπνα έθνικ όργανα με rock "παιξίματα". Συνεχίζουμε στο ίδιο ύφος με το "Καν'το". Σίγουρα αυτό το pop rock κομμάτι δεν έχει τις ίδιες ενορχηστρωτικές "εξυπνάδες" που ακούσαμε στο προηγούμενο τραγούδι αλλά παραμένει ένα αρκετά ευχάριστο τραγούδι. Μεταφερόμαστε σε πιο έθνικ δρόμους με το "Γίνεσαι Έρωτας". Ένα midtempo χορευτικό κομμάτι απο το οποίο πηγάζει μία όμορφη μελαγχολία. Αν και το τραγούδι δεν είναι hit και δεν θα το ακούσουμε στα ραδιόφωνα, πιστεύω πως είναι απο τα τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο. Όγδοο και σαφώς καλύτερο όλων το "Έχω Τρελλαθεί". Καταπληκτική ενορχήστρωση, απίστευτα κουπλέ και φοβερή κορύφωση στο ρεφρέν!

Προτελευταίο τραγούδι το "Πόσα Χρόνια (Κάτι σαν εσένα)". Μία συμπαθητική uptempo rock μπαλάντα, η οποία ενορχηστρωτικά είναι μέτρια, με κακή εξαίρεση το παίξιμο στις κιθάρες το οποίο μου κάνει rock των 80's, και καλή εξαίρεση το outro του τραγουδιού με τα γυναικεία φωνητικά. Δέκατο και τελευταίο το "Έλα Κοντά Μου" μία γλυκιά rock μπαλάντα που κλείνει ιδανικά το album.

Εν ολίγοις, το νέο album του Sarbel είναι ένα album με προσεγμένη παραγωγή απο το οποίο όμως λείπουν τα hits. Πιστεύω πως αν αυτή η δουλειά έβγαινε ως single με 4-5 τραγούδια τότε θα μιλούσαμε για ένα πολύ πετυχημένο single.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5