Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΗΛΙΑΔΗ - ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ 2009

requested

Πυροβολισμοί, μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα, πρώην σύζυγοι και νυν... Πόλλα ήταν τα θέματα που σχετίζονταν με την Αγγελική Ηλιάδη και απασχόλησαν την επικαιρότητα. Εμάς πάλι μας απασχολεί ένα και μόνο πράγμα. Τα τραγούδια του νέου της album "Εγώ Μιλάω Με Την Καρδιά Μου". Ας μιλήσουμε γι' αυτά...

Την αυλαία του album ανοίγει το hit single "Αν Είσαι Λάθος", του οποίου οι στίχοι βαπτίζουν και το album. Το τραγούδι αυτό είναι ένα τσιφτετέλι που ταιριάζει γάντι στην κυρία Ηλιάδη. Είναι σίγουρο hit χάρη κυρίως στην καταπληκτική του μελωδία. Συνεχίζουμε με το ζεϊμπέκικο "Όλα Θα Στα Χαρίσω". Η εξύπναδα του τραγουδιού βρίσκεται στο μεταμφιεσμένο κουπλέ που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση πως ακούμε ζεϊμπέκικο. Αν είχαν αποφευχθεί και κάποιοι παλιομοδίτικοι ήχοι στην ενορχήστρωση τότε σίγουρα το τραγούδι θα γίνοταν ακόμη πιο φρέσκο και επίκαιρο ηχητικά. Τρίτο το lead single του album "Να Μη Σε Γνώριζα". Η μπαλάντα αυτή είναι σήμα κατεθέν του συνθέτη Κώστα Μηλιωτάκη, ο οποίος είχε γράψει και το πρώτο single της Αγγελικής Ηλιάδη "Την Μοναξιά Φοβάμαι". Λαϊκή, και αρκετά ραδιοφωνική, η μπαλάντα αυτή χαίρει δικαίως θετικής αντιμετώπισης απο τα Ελληνικά ραδιόφωνα. Στο νούμερο 4, το αρκετά διαφορετικό "Θα Με Θυμηθείς". Το τραγούδι έχει έντονα ανατολίτικα στοιχεία που συμβαδίζουν βέβαια και με την καλλιτεχνική ταυτότητα της εμρηνεύτριας, και παρά το ότι έχει έναν dance χαρακτήρα, όλη η ατμόσφαιρα είναι πιο...ακουστική με ένα έντονα "παραπονιάρικο" χρώμα. Δεν είναι καταπληκτικό τραγούδι, σίγουρα όμως είναι κάτι διαφορετικό απο αυτά που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στα albums της κυρίας Ηλιάδη.

Ακολουθεί το τσιφτετέλι "Άσε Με". Το κουπλέ δεν έχει να επιδείξει τίποτα καινούργιο μελωδικά, στιχουργικά είναι μία απο τα ίδια, αλλά την κατάσταση σώζει το "΄πιασάρικο" ρεφρέν. Στα μείον του η πολύ συνηθισμένη ενορχήστρωση. Έκτο, το ζεϊμπέκικο "Υποκρινόμαστε". Και πάλι ο συνθέτης δεν δείχνει απο το κουπλέ την ταυτότητα του τραγουδιού και την αποκαλύπτει στο ρεφρέν, κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους. Το ανατολίτικο στοιχείο συνεχίζει να έχει έντονη ενορχηστρωτική παρουσία, η μελωδία όμως εμποδίζει το τραγούδι να γίνει hit. Στο νούμερο 7, ένα χασάπικό που μοιάζει έντονα με αυτά που γράφει ο Φοίβος. Δυστυχώς όμως το τραγούδι "Δεν Υπάρχω" χάνει σε πολλά σημεία σε σχέση με αυτά του Φοίβου. Το sound mix δεν δίνει την απαραίτητη "άπλα" που χρειάζονται τέτοιου είδους ενορχηστρώσεις με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε την ατμόσφαιρα που παίρνουμε απο αυτά που φτιάχνει ο Φοίβος. Η ενορχήστρωση δεν έκανε το κάτι παραπάνω για να κάνει αυτό το τραγούδι hit, ενώ και στους στίχους δεν βρήκαμε καμία έξυπνη φράση που να μας κάνει να χαμογελάσουμε ευχάριστα. Όγδοη, μία midtempo μπαλάντα, στην οποία μπερδεύεονται τα rock τύμπανα, με τα ανατολίτικα έγχορδα και τα jazz πνευστά. Το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο, μιας και η μελωδία του ρεφρέν είναι τόσο χαρακτηριστικά λαϊκή, βγάζοντας όλο αυτό το ενοχρηστρωτικό μείγμα εκτός κλίματος.

Ένατο,το χορευτικό "Δεν Πας Καλά". Τελείως διαφορετικό, πιο επιθετικό, και πιο ηλεκτρονικό απο τα χορευτικά τραγούδια που ακούσαμε μέχρι στιγμής, αλλά όχι και καλύτερο. Και το λέμε αυτό, κυρίως γιατί το ρεφρέν μοιάζει περισσότερο με γέφυρα που πρόκειται να οδηγήσει σε ένα δυναμικό ρεφρέν, κάτι που όμως δεν συμβαίνει, δημιουργώντας έτσι ένα αδιάφορο αποτέλεσμα. Ακολουθεί ένα ακόμη χορευτικό τραγούδι. Τίτλος του "Τι Να Κάνω". Αδιάφορο στους περισσότερους τομείς του, είναι φανερό πως μπήκε στο album μόνο και μόνο για να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός τραγουδιών. Το album κλείνει ένα φασαριόζικο και τετριμμένο ενορχηστρωτικά remix του "Ποτέ Δεν Έφυγες", το οποίο θα αρέσει ιδιαίτερα σε DJs επαρχιώτικων clubs με χαμηλό επίπεδο αισθητικής.

Το νέο album της Αγγελικής Ηλιάδη έχει το είδος των hits που την έφτασαν εδώ που είναι. Το midtempo τσιφτετέλι και την λαϊκή ραδιοφωνική μπαλάντα. Το κακό είναι πως σε αυτό το album υπάρχει μόλις ένα hit απο το κάθε είδος, φτάνοντας τον αριθμό των καλών τραγουδιών σε μόλις...δύο...Δεν βλέπουμε καμία εξέλιξη σε σχέση με ότι ακούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όμως λόγω απουσίας δυνατότερων αντιπάλων, πιστεύουμε πως η κυρία Ηλιάδη θα κρατήσει το μεριδιο που της αντιστοιχεί στην μάχη των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Άλλωστε, όλα γι' αυτό γίνονται...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.5/5

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά και τις εύστοχες κριτικές. Θα ήθελα να διαβάσω μια κριτική για τον νέο δίσκο του Βέρτη. Είμαι περίεργος να δω πως θα είναι χωρίς συνεργασία με τον Παπαδόπουλο μιας και από τους προηγούμενους δύο δίσκους μου άρεσαν σχεδόν όλα τα τραγούδια του. Για να πω την αλήθεια κρατώ 'μικρό καλάθι' καθώς το τραγούδι Να μ' αγαπάς δεν μου πολυάρεσε. Τέλος έχω ένα μικρό παράπονο: θα ήθελα πιο συχνά updates και θα μου άρεσε να βλέπω και κάποιες ειδήσεις για τους Έλληνες τραγουδιστές (νέα cd's, πίστες, συναυλίες κλπ). Keep going!!! -jsxz-

Greek CD Reviews είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Το αίτημα σου σημειώθηκε και το νέο album του Νίκου Βέρτη θα είναι το επόμενο μου review.

Έχεις δίκιο να ζητάς συχνότερα updates, δυστυχώς όμως μιας και το blog αυτό έχει δημιουργηθεί χωρίς κερδοσκοπικούς σκοπούς, προσπαθώ στον ελεύθερο μου χρόνο να το ανανεώνω και τελευταία δεν έχω και πάρα πολύ χρόνο.

Μου αρέσει πολύ η ιδέα σου να εξελιχθεί το blog αυτό σε ένα μουσικό "μαγκαζίνο" με ποικίλλα θέματα γύρω απο την ελληνική μουσική, αλλά απο τη μία δεν υπάρχει ο απαιτούμενος ελεύθερος χρόνος, και απο την άλλη, φροντίζω πάντα οι αναρτήσεις μου πέραν των κριτικών να έχουν ένα ενδιαφέρον και να είμαι 100% σιγουρος πως ότι γράφω ισχύει, και δεν υπάρχουν και πολλές μουσικές ειδήσεις που να είναι 100% αληθινές και να πέφτουν όλες στην αντίληψη μου.

Ευχαριστώ για το σχόλιο σου,

Tony