Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ - "ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ" 2008


requested

Ο Φοίβος συνεχίζει να τονώνει το ενδιαφέρον του κοινού για τον φίλο και κουμπάρο του, Θάνο Πετρέλη, με συνεχείς μουσικές "ενέσεις" υπό την μορφή single. Μετά το maxi single "Ξύπνα Θανάση", έρχεται ένα single με τρία νέα τραγούδια και ένα ακόμη remix του "Ξύπνα Θανάση". Ειλικρινά δεν ξέρουμε πόσο εμπορικό είναι αυτό για την Heaven, μιας και τα έξοδα παραγωγής ένος cd single (φωτογράφηση, graphic design, μήτρα και κοπή CDs) είναι τα ίδια με αυτά ενός album, αλλά το κέρδος απο το album είναι τουλάχιστον τριπλάσιο. Αλλά Φοίβος είναι αυτός, ότι θέλει κάνει!

Το single ξεκινά με "Το Παιχνίδι Είναι Πλέον Δικό μου". Είναι απο αυτές τις uptempo μπαλάντες που αποκαλούνται "εξάρια" (ακόμη ψάχνω ένα σωστό όνομα). Φαίνεται πως κατά τον Φοίβο, το είδος αυτό έχει φέτος αντικαταστήσει τα χασάπικα (το ίδιο έκανε και με τον Γ. Μαζωνάκη). Το τραγούδι θα ομολογήσω πως δεν με ενθουσίασε απο την πρώτη ακρόαση αλλά όσο το άκουγα τόσο περισσότερο μου άρεσε. Η επιτυχία του τραγούδιού -πέρα απο την καταπληκτική ενορχήστρωση και το πολύ ωραίο μουσικό θέμα - έγκειται στους στίχους του. Φαίνεται πως όλοι μας λίγο πολύ έχουμε νιώσει αδικημένοι και αντιμέτωποι με την αχαριστία, και εκεί είναι που "πατάει" στιχουργικά αυτό το τραγούδι κάνοντας μας να το τραγουδάμε με ζήλο.

Συνεχίζουμε με το "μεταμφιεσμένο" χασάπικο "Να Χαμογελάς". Λόγω της μινιμαλιστικής άποψης του στην ενορχήστρωση, το τραγούδι αυτό έχει περισσότερο την αίσθηση της λαϊκής μπαλάντας παρά του χασάπικου αλά Φοίβος. Τα γυναικεία φωνητικά που είναι αρκετά ευδιάκριτα στο ρεφρέν, κάνουν ακόμη πιο λαϊκό το κλίμα του τραγουδιού, μιας και αυτό γινόταν κατά κόρον στα λαϊκά τραγούδια του '60 και του '70. Μας αρέσει πάρα πολύ αυτή η νέα άποψη του Φοίβου, η οποία "κολακεύει" ιδιαίτερα και την ερμηνεία του Θάνου Πετρέλη.

Επόμενο το "Ευχαριστώ". Το οποίο είναι και το αγαπημένο μου αυτού του single. Η μινιμαλιστική άποψη στην ενορχήστρωση συνεχίζεται και εδώ, και το κομμάτι πατάει όλο στις κιθάρες, κρατώντας αυτό το λαϊκό κλίμα που δημιούργησαν τα προηγούμενα τραγούδια. Αν δεν υπήρχαν και οι μοντέρνες "πινελιές" που υπάρχουν, θα "έδενε" ακόμη περισσότερο με τα προηγούμενα τραγούδια. Το ρεφρέν είναι καταπληκτικό και εγγυώμαι πως θα το χορεύετε ασταμάτητα.

Το single κλείνει δυστυχώς ένα ακόμα remix του "Ξύπνα Θανάση". Θεωρώ πως ακούσαμε αρκετά remix αυτού του τραγουδιού, και το γεγονός πως ήταν όλα κάτω του μετρίου μας έχει κουράσει. Το συγκεκριμένο remix έχει βέβαια άλλη μουσική "άποψη" απο τα προηγούμενα. Αυτή τη φορά επιλέχθηκε το R&B είδος. Το κουπλέ χρησιμοποιεί κινήσεις που χρησιμοποιεί πολλές φορές και ο Timbaland ("My love" - Justin Timberlake). Προς Θεού δεν πρόκειται βέβαια για αντιγραφή. Και ενώ ο κύριος Φοίβος έχει φτιάξει μία Timbaland-style κίνηση στο κουπλέ, στο ρεφρέν η κίνηση διαφέρει, με αποτέλεσμα να έρχεται σε κόντρα με την προηγούμενη, μπερδεύοντας τον ακροατή που είχε συνηθίσει στην κίνηση του κουπλέ. Τα κουπλέ έχουν τελειώς minimal ενορχήστρωση (Έχουν δηλαδή λίγους ήχους, λείπουν τυμπάνα, κλπ). Αυτή η άποψη συνεχίζεται και στα ρεφρέν, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, "αδειάζοντας" το ρεφρέν, και αδυνατώντας να του δώσει την "έκρηξη" που χρειάζεται για να ξεσηκώσει τον ακροατή. Είναι εμφανές πως το κομμάτι αυτό είναι επιτυχημένο στην original μορφή του, και η μελωδία του πολύ απλά δεν κολλάει με όλα τα μουσικά είδη.

Επίλογος και αυτό που μας μένει είναι πως το νέο single του Θάνου Πετρέλη και του Φοίβου, έχει ένα όμορφο λαϊκό χρώμα, ξεφεύγοντας απο τις extreme ενορχηστρωτικές συνταγές του δαιμόνιου δημιουργού του. Μας αρέσει ιδιαίτερα, αλλά θα προτιμούσαμε να δούμε αυτήν την άποψη σε εκτενέστερη μορφή (δηλαδή σε ένα full album). Όσο για το remix...Ούτε λόγος!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

www.thanospetrelis.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή κριτική...

Συμφωνώ και εγώ με τα σχόλια... Πολύ καλά τραγούδια, αλλά πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα στο καινούργιο album να πειραματιστει και με κάτι πιο φρέσκο... Όπως και να το κάνουμε το single δε φέρει δάφνες πρωτοτυπίας με αποτέλεσμα να μην ακουστεί πολύ (έτσι τουλάχιστον πιστεύω) ακόμα και αν τα τραγούδια αξίζουν...

Θα μπορουσες να γράψεις κάτι για το καινούργιο της Γαρμπή; Νομίζω κυκλοφόρησε

Ευχαριστω.............

Ανώνυμος είπε...

efxaristw poly gia to review!!!!!!!!! an kai nomizw to ypertimhses ligo.... to oti to egrapse o foivos den kathista aytapodeikto to gegonos oti to cd einai kalo. proswpika, pisteyw oti to styl tou ta teleytaia xronia paraexei meinei stasimo k o hxos tou einai idios. den amfisvitw to terastio talento tou, apla h mousiki tou mou dhmiourgei pleon thn entypwsh pws xreiazetai ligo dialeima apo th diskografia gia na dei ligo mprosta. ektos k an h mataiodoksia tou den tou to epitrepei, pragma pou episis katalavainw. eyxaristw kai pali.