Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ - "10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ" 2007




Δέσποινα Βανδή - Φοίβος. 10 χρόνια συνεργασίας την οποία σκέφτηκαν να γιορτάσουν βγάζοντας ένα τριπλό album με 14 νέα τραγούδια και 16 remixes παλιών και νέων τραγουδιών. Φοβούμενος όμως μήπως το άρθρο γίνει μακρύ -και κατ' επέκτασην βαρετό- λόγω των τριάντα τραγουδιών, αποφάσισα να γράψω μόνο για ότι μου άρεσε πραγματικά στο πλούσιο αυτό album.

Πρώτο CD (Pop/Rock): Το οποίο ξεκινά με το αμφιλεγόμενο "Θέλω", το πρώτο single του album. Όντως οι ομοιότητες με το τραγούδι "Clocks" των Coldplay (ή με το "Starlight" των Muse αν προτιμάτε) είναι αρκετές όσον αφορά την ενορχήστρωση (και μόνο εκεί), αλλά εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Πρώτον, για τους πολύ ωραίους στίχους και δεύτερων, γιατί πολύ απλά...δεν με απασχολεί το θέμα της ομοιότητας στην ενορχήστρωση. Βέβαια, το γεγονός πως οι ομοιότητες αυτές ανάγκασαν την Δ. Βανδή σε συνεχή υπεράσπιση του τραγουδιού σε κάθε της εμφάνιση στα media, πιστεύω πως λειτούργησε σαν μπούμερανγκ στην πορεία του τραγουδιού...Κρίμα. Δεύτερο είναι το τραγούδι "Αγάπη", μια καλοφτιαγμένη ποπ-ροκ μπαλάντα η οποία χάρη στην ραδιοφωνική υπόσταση που έχει θα ακουστεί αρκετά. Παρά την πολύ ωραία παραγωγή (αν εξαιρέσεις της "cheesy" αγγλικές φράσεις), προσπερνώ το ατμοσφαιρικό (αλλά χωρίς βλέψεις σουξέ) "Όταν Λείπεις" και έχοντας μετριασμένο ενθουσιασμό για το "Σε Χρειάζομαι" λόγω των πολύ καλύτερων παρομοίου είδους τραγουδιών που έχει γράψει ο Φοίβος, φτάνω στο καλύτερο τραγούδι του πρώτου CD. Με το "Η Γη Κι Η Σελήνη" ο Φοίβος "πατάει γκάζι" και στα bpm αλλά και στην διάθεση του ακροατή, δείχνοντας πώς πρέπει να είναι τα ευδιάθετα ποπ-ροκ hits.

Δεύτερο CD (Ελαφρολαϊκό): Ανοίγει με την μπαλάντα "Θα 'Θελα", το οποίο είναι μέσα στα 3 καλύτερα κομμάτια αυτού του album. Πραγματικά υπέροχο τραγούδι. Η διάθεση ανεβαίνει με "Το Θαύμα", ένα αρκετά καλό τσιφτετέλι με έντονο ανατολίτικο χρώμα, περνώ όμως γρήγορα στο ζεϊμπέκικο "Προβλέψιμος" που αυτήν τη φορά είναι 9άρι και όχι "μεταμφιεσμένο" 4άρι όπως άλλα ζεϊμπέκικα του Φοίβου. Το τραγούδι είναι πολύ καλό αν και πιστεύω πως άλλη τραγουδίστρια θα το "πουλούσε" πολύ καλύτερα. Ακόμα ένα χορευτικό, το "Κάθε Τρεις Και Λίγο" το οποίο κερδίζει λόγω της δυνατής ατάκας ("Κάθε τρεις και λίγο...") με το κυρίως ρεφρέν όμως να με απογοητεύει. Συνεχίζω με το χασάπικο "Φαντάσου Απλά" το οποίο είναι υπέροχο απο κάθε άποψη. Έκτο τραγούδι του CD το ζεϊμπέκικο με τίτλο "Τύχη". Περισσότερο ατμοσφαιρικό απο το "Προβλέψιμος", με λιγότερο δυνατή όμως ατάκα στο ρεφρέν. Τελευταίο νέο τραγούδι του CD (ακολουθούν 3 remix των τραγουδιών "Τα Λεφτά", "Σύνδρομο Στέρησης" και "Το Θαύμα") το "Σύνδρομο Στέρησης" το οποίο είναι και το καλύτερο χορευτικό τραγούδι του album (με μικρή εξαίρεση το "θέμα" με το βιολί μετά το δεύτερο ρεφρέν το οποίο βρήκα λίγο...εκτός κλίματος).

Τρίτο CD (Dance): Στο οποίο υπάρχουν μόνο remixes παλαιότερων τραγουδιών της Δέσποινας και του Φοίβου. Καλύτερο -και με διαφορά- το remix του D.J. Luke στο τραγούδι "Come Along Now". Φρέσκο, έξυπνο και διαφορετικό, αυτή η downtempo-ambient έκδοση κερδίζει τις εντυπώσεις (όχι όμως τα dancefloors και τα ραδιόφωνα). Συνεχίζω στο δεύτερο καλύτερο remix του CD απο τον Soumka, το οποίο όμως περίμενα πολύ καλύτερο (λόγω Soumka) μιας και δεν κατάφερε να ξεπεράσει την πρωτότυπη έκδοση του τραγουδιού "Η Μελωδία Της Μοναξιάς", καθυσηχάζομαι όμως απο τα τύμπανα που έβαλε και δεν έπεσε στην παγίδα που πέφτουν οι περισσότεροι Dance παραγωγοί. Κλείνω την κριτική με πικρή γεύση λόγω της απογοήτευσης μου απο το το remix του "Ανάβεις Φωτιές". Οι παλιομοδίτικοι ήχοι που χρησιμοποιήθηκαν στην ενορχήστρωση δεν είναι το καλύτερο μου και το είδος της μουσικής κατεύθυνσης που επιλέχθηκε να πάρει το τραγούδι με αφήνει αδιάφορο (αν και έπρεπε να έχει μια club αίσθηση όπως τα υπόλοιπα tracks του CD). Σίγουρα περίμενα κάτι πιο έξυπνο για αυτό το super hit.

Εν κατακλείδι, το νέο τριπλό album της Δέσποινας και του Φοίβου έχει νέες επιτυχίες, ποιοτική παραγωγή και πολύ καλύτερο sound mix απο τα προηγούμενα. Η μόνη μου ένσταση είναι πως το θεωρώ περισσότερο μονό CD και όχι τριπλό, μιας και τα remixes δεν θα ήθελα να τα αγοράσω εάν είχα την δυνατότητα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όντως συμφωνώ πως είναι πάρα πολύ καλό album... Εγώ προσωπικά ξεχωρίζω το 2ο CD αλλά και το 1ο είναι ΄πολύ καλό επίσης.... Βασικά, το οτι υπάρχει και ένα 3ο CD το θεωρώ δικαιολογημένο... ΄Το "10 χρόνια μαζί" είναι ένα επετειακό album άρα το ότι περιέχει και παλιά τους πολύ πετυχημένα τραγούδια, έστω και σε remix, δεν είναι κάτι που με παραξενεύει.... Θα ήθελα όμως να γράψεις κάτι και για τα άλλα τραγούδια του 1ου δίσκου (Κάθε μέρα, 10 χρόνια μαζί, Γυρισμός.. κ.τ.λ). Επίσης μήπως μπορείς να σχολιάσεις και το καινούργιο της Βανδή (γραμμένο απ' τον Schiller)... Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν μπόρεσα να το ακούσω ολοκληρο (λίγο απ' τη διαφήμηση μόνο...)

Ανώνυμος είπε...

Α, και σχετικά πάλι με το 3ο δισκάκι αφού είναι τζάμπα τι σε πειράζει που υπάρχει;;; (Το λέω γιατί υπάρχουν και άλλοι που σνομπάρουν πολύ αυτό το δισκάκι...)

Greek CD Reviews είπε...

Αγαπητέ ανγνώστη,
Σίγουρα το τρίτο δισκάκι είναι μέσα στην τιμή του διπλού album. Αυτό που θα θέλαμε όμως εμείς θα ήταν ένα μoνό album το οποίο σίγουρα δεν θα είχε την τιμή του τριπλού album. Ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα που μας έδωσες για την συνεργασία της Δέσποινας με τον Schiller. Μπορείς να διαβάσεις το review μας. Μπορείς επίσης να ακούσεις το τραγούδι ολόκληρο στο youtube.com

Ευχαριστούμε

Tony

Greek CD Reviews

Ανώνυμος είπε...

'Ημαρτον που πέρνεο τόσο καλή βαθμολο΄για το σιντί αυτό! Εαν ήτανε 1 να πώ οκ, αλλά το δεύτερο ειναι αίσχος και το ρεμιξ σιντί είναι καθαρά για ακόμα πιο εμπορικούς σκοπούς. Άσε που το εξώφυλλο ειναι αίσχος. Αλλά βέπω πως είσαι φαν της Βανδί φίλε