Τρίτη 20 Μαΐου 2008

STAVENTO - "ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΩ" 2007


requested by joanna
Το hip hop τρίο απο την Αλεξανδρούπολη (Μέθυσος, Ακρίτας, Αλεξάνδρα) θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως "ήρεμη δύναμη". Χωρίς υπερβολές στο στυλ τους, οι Stavento ξεχωρίζουν στηριζόμενοι στην ποιότητα των τραγουδιών τους. Για τι ποιότητα όμως μιλάμε; Για να δούμε...

Ο "γενεθλιακός" χαρακτήρας του album κάνει την εμφάνιση του απο τον τίτλο, συνεχίζεται με το intro του CD και κλείνει με το τραγούδι "Σήμερα Το Γιορτάζω". Ένα συμπαθέστατο uptempo hip hop track με μία "επιθετική" εικόνα που πηγάζει κυρίως απο το ραπ των δύο μελών. Ακολουθεί το "Μέσα Σου" το οποίο είναι και το πρώτο (και καλύτερο) single του album. Βάζοντας distortion και pitch bend στα φωνητικά της Αλεξάνδρας κατάφεραν να φτιάξουν ένα ηχόχρωμα που σε συνδυασμό με την έξυπνη μελωδία στο ρεφρέν καταφέρνει να ξεχωρίσει απο τα υπόλοιπα tracks που ακούμε στο ραδιόφωνο απο...χιλιόμετρα μακριά...κάνοντας αυτό το reggaeton κομμάτι επιτυχία. "Το Βατράχι" είναι ένα όμορφο pop κομμάτι αρκετά μελωδικό και ρομαντικό. Υπέρ είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκτενές ραπ μέσα του κρατώντας ανέπαφη την ατμόσφαιρα που φτιάχνει η Αλεξάνδρα και η ωραία ενορχήστρωση. Το μόνο πιθανό μείον στο κομμάτι είναι η κακόηχη λέξη "Βατράχι". Επόμενο είναι ένα ακόμα reggaeton το "Πριν Σε Γνωρίσω (Τα Κακώς Κείμενα)" το οποίο δείχνει πως οι Stavento ξέρουν να γράφουν "πιασάρικες" μελωδίες. Θα ήθελα όμως μια πιο ευφάνταστη ενορχήστρωση. Συνεχίζουμε με reggae κομμάτι το "Σαν Τη Φωτιά" στο οποίο το rap είναι κάτω του μετρίου. Δυστυχώς τα "κατάλευκα" φωνητικά με τα ανεπιτυχή reggae φωνητικά "γυρίσματα" δεν μπορούν να αποδώσουν την απαιτούμενη ατμόσφαιρα. Ίσως θα ήταν καλύτερα να έλεγε όλο το κομμάτι η Αλεξάνδρα. Συνεχίζουμε με μια reggaeton απόδοση του τραγουδιού "Δεν Μετανιώνω" του Κώστα Τουρνά στο οποίο μάλλον τα χαμηλά bpm του τραγουδιού και το "στρόγγυλο" (χωρίς οξείς τονισμους" δηλαδή) τραγούδισμα του κυρίου Τουρνά δεν αφήνει το κομμάτι να κυλήσει σωστά και μαζί μ' αυτό να "κουνηθεί" κι ο ακροατής. Όγδοο τραγούδι το "Hey Hop" ένα διαφορετικό και παιχνιδιάρικο κομμάτι με πολύ καλό rap και λαϊκά χρώματα στην ενορχήστρωση του. Θα ήθελα όμως να επαναλαμβάνεται περισσότερο συγκεκριμένη ατάκα του τραγουδιού ώστε να ταυτιστεί ο ακροατής ευκολότερα χωρίς να χρειάζεται να μάθει πολλούς στίχους, μιας και αυτό είναι πάντα αρνητικό για την πορεία ενός τραγουδιού.

Μετά απο ένα instrumental κομμάτι ("Σ' Ανθισμένες Ταράτσες") το κλίμα του album "αγριεύει" και πολιτικοποιείται. Το τραγούδι "Πως Τολμάς" επιτυγχάνει αυτήν την "αγριάδα" με το καλό rap και τα distorted backing vocals αλλά το ρεφρέν χαλάει ότι φτιάχνουν τα κουπλέ. Μέτριο και χωρίς έκρηξη. Επίσης θα ήθελα πολύ καλύτερες ηλεκτρικές κιθάρες και τύμπανα τα οποία ηχητικά...δεν λένε...Το μένος συνεχίζεται με το "Αυτοί Οι Άλλοι" ένα τραγούδι που μιλά για τους "κοστουμάτους" ληστές και το σαθρό σύστημα της χώρας. Τίποτα το ιδιαίτερο. Στο τραγούδι "Σ' Ένα Κόσμο Που Γυρνά" συμμετέχει ο Δημήτρης Κοργιαλάς. Βρίσκω την συνεργασία μεταξύ τους πάρα πολύ σωστή αλλά με αυτό το μέτριο τραγούδι δυστυχώς δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κρίμα γιατί θα μπορούσε να είναι φοβερό το αποτέλεσμα μεταξύ τους. Το "Μέρες Πονηρές" ενώ έχει ένα χαρούμενο "θέμα" στην ενορχήστρωση του, έρχεται σε σύγκρουση με το rap και τους στίχους που προσπαθούν να αποδώσουν ακριβώς το αντίθετο κλίμα με αποτέλεσμα να παίρνουμε ένα ανεπιτυχές κράμα στ' αυτιά μας. Το "Ναυάγια Του Βυθού" κινείται στα "σκοτείνα μονοπάτια" της αγάπης συμβαδίζοντας με το κλίμα των προηγούμενων "επιθετικών" τραγουδιών. Μέτριο με πολύ παλιομοδίτικο "θέμα" στις κιθάρες (θυμίζει rock των 80's"). Το "Μαζί Σου" είναι το καλύτερο τραγούδι της δεύτερης (σκοτεινής) ενότητας του album. Αν το ρεφρέν του ντουέτου της Αλεξάνδρας με τον Αλέξανδρο Χατζή κατάφερνε να βγει απο την σκιά του καταπληκτικού κουπλέ τότε θα μιλούσαμε για ένα hit single. Μπράβο στους Stavento για αυτήν την προσπάθεια. Κλείνω με το "Σαν Της Νυχτιάς Τα Φώτα", μια ambient R&B μπαλάντα η οποία παρά το ότι δεν φτιάχτηκε για να γίνει hit θα μπορούσε άνετα να ακουστεί σε οποιοδήποτε lounge club.

Μπορώ να πω πως το νέο album των Stavento με εξέπληξε ευχάριστα και μου δείχνει πως το τρίο αυτό μπορεί να εξελιχθεί και να μας δώσει πολύ όμορφα πράγματα. Προσωπικά τους κατατάσσω στα 5 καλύτερα συγκροτήματα της χώρας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια: