Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ - "ΞΥΠΝΑ ΘΑΝΑΣΗ" CD SINGLE 2008



Ο τελευταίος καρπός της πετυχημένης συνεργασίας Φοίβου-Θ.Πετρέλη είναι το CD Single "Ξύπνα Θανάση", το οποίο σύμφωνα με τη μουσική επιχειρηματική κατεύθυνση της εποχής γίνετε σε συνεργασία με την αλυσίδα καταστημάτων "Γερμανός". Το single περιέχει το τραγούδι "Ξύπνα Θανάση" συν 2 remixes τα οποία θα αναλύσω ξεχωριστά παρακάτω. Ξεκινώ με την original version σε παραγωγή και ενορχήστρωση του Φοίβου, η οποία είναι και αυτή που παίζεται στα ραδιόφωνα.

Το "Ξύπνα Θανάση" είναι μία ρούμπα με pop αποχρώσεις και καλοκαιρινό ήχο, στο ύφος του τραγουδιού "Massai" που είχε ερμηνεύσει η Έλλη Κοκκίνου. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα για το πολύ..."σημερινό" φαινόμενο το οποίο έξυπνα περιγράφουν οι στίχοι του (Οι γυναίκες προτιμούν τους "φραγκάτους" και όχι τους νέους και ωραίους). Μου αρέσει το γεγονός πως η μελωδία του τραγουδιού απαιτεί μία "χαλαρή" ερμηνεία, με αποτέλεσμα η φωνή του κυρίου Πετρέλη να μην με ενοχλεί καθόλου (μιας και δεν είμαι ιδιαίτερος fan της φωνής του, ιδιαίτερα στις "ψηλές" του νότες). Πιστεύω πως το τραγούδι θα είναι κάτι σαν το soundtrack του φετινού καλοκαιριού, και θα παίζεται κατά κόρον απο τα ραδιόφωνα. Το "μειονέκτημα" του τραγουδιού είναι πως δεν πιστεύω πως θα παίζεται και αφού τελειώσει το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν νομίζω να απασχολεί τον δημιουργό και τον ερμηνευτή, μιας και ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι θα επιτευχθεί.

Περνάω στο πρώτο remix του τραγουδιού, απο τον DJ Luke. Το "Summer Mix" είναι ένα reggae mix το οποίο πέφτει στο σύνηθες λάθος που κάνουν οι περισσότεροι που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτήν την μουσική. Το groove του είναι πολύ.....λευκό! Του λείπει αυτή η "τεμπέλικη" και laid back κίνηση που έχουν τα reggae κομμάτια. Το παίξιμο των πνευστών δεν αποδίδει φρεσκάδα και "χαβαλέ" στο κομμάτι, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την στιχουργική θεματολογία και την όλη υπόσταση του τραγουδιού, ενώ το λάθος αυτό έρχονται να ενισχύσουν και τα ambient ηλεκτρονικά pads που επιλέχθηκαν, "σοβαρεύοντας" και "σκοτεινιάζοντας" ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα του τραγουδιού.


Τελευταίο remix το "Γερμανός Special Mix" απο τον Κωνσταντίνο Σουβατζόγλου. Ένα club mix του οποίου η εισαγωγή θυμίζει το "Love Is Gone" του David Guetta. Μου αρέσει το ότι χρησιμοποιεί τα πολύ ωραία φωνητικά της Βικτώριας Χαλκίτη που υπάρχουν και στο φινάλε της original version, αλλά οι κομμένες φράσεις του Θ. Πετρέλη που είναι διάσπαρτες στο κομμάτι δεν είναι και το καλύτερο μου. Ιδίως επειδή δεν πρόσθεσαν στην φωνή του ένα πιο ηλεκτρονικό "χρώμα", με αποτέλεσμα να ακούγεται λίγο...παράταιρο. Το remix είναι αρκετά συμπαθητικό χωρίς να καταφέρνει κάτι το καταπληκτικό.

Επίλογος, λέγοντας πως σίγουρα το "Ξύπνα Θανάση" θα είναι ένα απο τα hits του φετινού καλοκαιριού και πως σίγουρα θα αγόραζα την original version ως digital download. Μόνο αυτήν όμως. Ακούγοντας το πολύ ωραίο φινάλε της original version, απόρησα που δεν βρήκα ένα disco house remix βασισμένο σε αυτό το φινάλε. Κρίμα γιατί θα ήταν μια πολύ φρέσκια ιδέα - για τα ελληνικά δεδομένα - και θα "έδενε" πολύ ωραία με την φωνή της κυρίας Χαλκίτη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια: