Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗ – “ΡΩΤΗΣΕ ΜΕ” 2008


requested

Την γνωρίσαμε χάρη στην διασκευή του τραγουδιού “You” των Twoface με τίτλο “Μια Πεταλούδα”, και της διαφορετικής της -για λαϊκές πίστες– εμφάνισης. Η Σοφία Στρατή επιστρέφει με το δεύτερο προσωπικό της album με τίτλο “Ρώτησε Με” και η ερώτηση είναι πολύ απλή: Το πρώτο της album κατάφερε να κάνει αρκετά μάτια να πέσουν επάνω της, τι γίνετε όμως με το δεύτερο;

Το album ξεκινά με το τραγούδι “Αυτά Που Ήξερες (Κομμένα)”, ένα pop/rock midtempo κομμάτι το οποίο δεν ενοχλεί αλλά ούτε και σε κάνει να ξετρελλαθείς, είναι όμως αρκετά “ραδιοφωνικό”. Καλή αρχή θα λέγαμε. Συνεχίζουμε με το hit του album “Να Μην Ξεχάσεις”. Uptempo, με pop ηχόχρωμα και πολύ ραδιοφωνική υπόσταση είναι σίγουρα το καλύτερο track του album. Ακολουθεί το “Άλλος Κανένας” το οποίο παραμένει πιστό στην pop/rock εικόνα της δεποινίδας Στρατή. Το τραγούδι είναι συμπαθητικό, του λείπει το δυνατό ρεφρέν, έχει όμως πολύ ωραία ενορχηστρωτικά θέματα που χαρίζουν ζωντάνια στην παραγωγή. Τέταρτο και φαρμακερό (με την κακή έννοια) το “Μια Στιγμή”, το οποίο είναι διασκευή του super hit της RihannaUnfaithful”. Όταν ένα τραγούδι έχει γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία και διαθέτει μία τόσο δυνατή ερμηνεύτρια, τότε η διασκευή του μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα στην οποία η δεσποινίς Στρατή κάθισε και…κάηκε μιας και το “Μια Στιγμή” είναι απλά μια καρικατούρα του “Unfaithful”. Πέμπτο το “Πες Μου Τι Θέλεις” και επιστροφή στο pop/rock το οποίο φαίνεται να της ταιριάζει γάντι. Το κουπλέ και το ρεφρέν έχουν αρκετό ενδιαφέρον μελωδικά όχι όμως και στιχουργικά, κάτι που θαστοιχίσει στην πορεία του κομματιού. Ακολουθεί το “Ζω”, ένα ακόμη uptempo pop κομμάτι χωρίς όμως την “στόφα” του hit που έχει το “Να Μην Ξεχάσεις”. Αδιάφορο στιχουργικά, μελωδικά και ενορχηστρωτικά, θυμίζοντας τραγούδι των 80’s με την κακή όμως έννοια.

Βρισκόμαστε στα μισά του album και πέφτουμε σε μία ακόμη διασκευή, αυτήν τη φορά του “CallinU” απο Outlandish. Το τραγούδι αυτό τυχαίνει να είναι απο τα αγαπημένα μου, και ακούγωντας το απο την Σοφία Στρατή και τον Μηδενιστή στα rap φωνητικά, με κάνει να θέλω να πατήσω το stop, να πάρω το cd και να το βάλω κάτω απο τις ρόδες του αυτοκινήτου μου. Δεν μου αρέσει όμως να ρυπαίνω το περιβάλλον…Οι στίχοι και η φωνή της δεσποινίδας Στρατή δεν αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο την ατμόσφαιρα που βγάζουν οι Outlandish ενώ ο Μηδενιστής σε σχέση με τα original rap φωνητικά είναι χλωμός, αδικαιολόγητα θυμωμένος και τόσο…δεύτερος. Όγδοο το “Μια Αγάπη Φωτιά (This Cant Be Love)” ένα uptempo rock κομμάτι με το οποίο διαγωνίστηκε η Σοφία για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην φετινή Eurovision. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερο απο αυτό που επέλεξαν τελικά η Κύπριοι αλλά παραμένει ένα τραγούδι απο αυτά που ακούς χωρίς να σε ενοχλούν και χωρίς να σε ξετρελαίνουν. Ακολουθεί το “Όπου Πας”. Ένα ακόμη uptempo rock κομμάτι το οποίο είναι αρκετά ευχάριστο, με τις αμερικάνικες κιθάρες να το διαφοροποιούν απο άλλα ελληνικά rock κομμάτια. Αρκετά καλό. Δέκατο το “Παιδική Χαρά”μια uptempo pop/rock μπαλάντα η οποία έχει ως ατού το ότι είναι αρκετά “ραδιοφωνική” αλλά δεν είναι ούτε αυτή hit. Προτελευταίο track το “Ρώτησε Με” , μία midtempo pop/rock μπαλάντα η οποία κλείνει ιδανικά το album όντας ένα τραγούδι όμορφο, τρυφερό και αισιόδοξο. Ως bonus track θα βρούμε το “This Cant Be Love” το οποίο είναι η ξενόγλωσση version του “Μια Αγάπη Φωτιά”. Σίγουρα το τραγούδι “δένει” πολύ καλύτερα με την Αγγλική γλώσσα απ’ ότι με την Ελληνική. Θετικό σημείο είναι και η καλή αγγλική προφορά της δεσποινίδας Στρατή.

Επίλογος και η γεύση που μας αφήνει το album είναι…αδιάφορη. Το “Ρώτησε Με” είναι μια δουλειά απο την οποία λείπουν τα hits. Δεύτερο φάουλ είναι η επιλογή των τραγουδιών που διασκευάστηκαν. Ενώ στην πρώτη δουλειά η διασκευή ήταν αυτή που έβγαλε σώα την δεποινίδα Στρατή, σε αυτήν την δουλειά είναι το αδύναμο της σημείο. Ο λόγος που η “Χαβάη” της Πρωτοψάλτη έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία είναι γιατί η original version ήταν παντελώς άγνωστη στο Ελληνικό κοινό. Εδώ συνέβη το αντίθετο και φυσικά τα αποτελέσματα είναι και αυτά αντίθετα! Τρίτο κα τελευταίο φάουλ είναι πως ενώ το “Να Μην Ξεχάσεις” παίζεται κατά κόρον στα ραδιόφωνα, λίγοι ήταν αυτοί που ήξεραν πως το τραγούδι αυτό το ερμηνεύει η Σοφία Στρατή μιας και η χροιά της δεν είναι ξεχωριστή και μοναδική.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/5

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να πω την αλήθεια δε συμφωνώ με την άποψή σου!!! Το CD αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απ' τα καλύτερα που έχω ακούσει πρόσφατα... Ξεχωρίζουν τραγούδια όπως "Αυτά που ήξερες" ,"Άλλος κανένας", το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ "ΖΩ", το "Μια αγάπη φωτιά - που σίγουρα θα είχει μια καλύτερη πορεία από το τραγούδι που επιλέχτηκε στη Eurovision" και το "Παιδική χαρά" για την υπέροχη μελωδία στην αρχή του τραγουδιού...