Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΙΤΗ ΓΑΡΜΠΗ - "ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΓΩ" 2008

requested


Μετά απο αρκετά μεγάλη απουσία και μία mini "κρίση" που είχε περάσει η δημοτικότητα της, η Καίτη Γαρμπή επιστρέφει. Το νέο της album φέρει την συνθετική υπογραφή του Νίκου Αντύπα και σκοπός του είναι η επιστροφή της κυρίας Γαρμπή στους κορυφαίους του χώρου. Ας δούμε το αποτέλεσμα.

Το album ξεκινά με το ομότιτλο "Καινούργια Εγώ", το οποίο είναι ένα midtempo Pop/R&B κομμάτι στο οποίο συμμετέχει ο rapper "Θηρίο". Το τραγούδι είναι αρκετά καλό, πολύ ραδιοφωνικό, , με ευχάριστη ατμόσφαιρα και πολλές εναλλαγές μέσα του (rap απο την Κ. Γαρμπή, τρίτο κουπλέ) οι οποίες κάνουν τον ακροατή να μην βαριέται. Το κακό είναι πως μιας και αυτό είναι το lead single του album περιμέναμε κάτι πολύ πιο δυνατό. Συνεχίζουμε με την pop μπαλάντα "Έφυγα". Το τραγούδι είναι πολύ συμπαθητικό, η ενορχήστρωση του επίσης, χωρίς όμως να καταφέρνουν κάτι το εκπληκτικό. Στα μείον του θα έβαζα τον στίχο "Και ας χαρείς ότι αγαπάς" ο οποίος μου κάνει περισσότερο για στίχο λαϊκού τραγουδιού και όχι pop μπαλάντας. Τρίτο το uptempo ethnic "Αν Μ' Αγαπάς". Το τραγούδι είναι μια αρκετά ευχάριστη έκπληξη, με πολύ διαφορετική μελωδία απο αυτές που ακούμε σε τραγούδια του είδους. Αυτό που με ενόχλησε λίγο είναι τα κρουστά στο ρεφρέν των οποίων οι κίνηση είναι κάπως υπερβολική. Το κλίμα αλλάζει τελείως με το dance "Σ' Αγαπώ, Σε Μισώ" που βρίσκετε στο νούμερο 4. Η παραγωγή θυμίζει electro-pop των 80's και δεν μας κολλάει ιδιαίτερα με την εικόνα και την φωνή της κυρίας Γαρμπή. Το κουπλέ μας είναι αδιάφορο τόσο μελωδικά όσο και στιχουργικά, ενώ το ρεφρέν παρά το ότι είναι σαφώς καλύτερο, δεν καταφέρνει να σώσει την κατάσταση. Στο νούμερο 5 η μπαλάντα "Εγώ Θα Σου Γράφω". Ένα πολύ όμορφο τραγούδι το οποίο ταιριάζει γάντι στην φωνή της κυρίας Γαρμπή. Αυτό που μας προβληματίζει είναι στο κατα πόσο θα ταυτιστεί ο ακροατής με τους στίχους του τραγουδιού. Αν οι στίχοι ήταν εξυπνότεροι, σίγουρα αυτό το τραγούδι θα είχε ακόμα καλύτερη πορεία. Στα ενοχλητικά σημεία βάζουμε την λέξη "στέλνω" στο ρεφρέν, στην οποία η κυρία Γαρμπή ακούγεται τελείως τσιβδή (και ξέρετε πως αυτά τα λάθη μας ενοχλούν ιδιαίτερα).

Προχωράμε στο νούμερο 6, με τίτλο "Αντίπαλοι Σε Δυο Στρατόπεδα". Το τραγούδι αυτό είναι ένα ethnic χορευτικό κομμάτι το οποίο δείχνει τον δρόμο για μία αλλαγή στην εικόνα της κυρίας Γαρμπή. Σίγουρα αυτό το τραγούδι έτσι πως έχει φτιαχτεί, θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο σε "έντεχνο" περιβάλλον. Δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο έχει σκεφτεί για την καλλιτεχνική της πορεία η κυρία Γαρμπή, αν όμως προσπαθήσει να το προωθήσει στα μπουζούκια σίγουρα δεν θα έχει την ίδια επιτυχία. Συνεχίζουμε σε χορευτικούς ρυθμούς με την ρούμπα "Στην Κόλαση Καλύτερα". Και εδώ συναντάμε αυτήν την "έντεχνη" διάθεση. Το κουπλέ είναι καταπληκτικό, και "δένει" πολύ ωραία με τις χαμηλές νότες που έχει η φωνή της κυρίας Γαρμπή. Το ρεφρέν είναι καλό αλλά όχι καλύτερο απο το κουπλέ. Η ενορχήστρωση μας αρέσει επίσης παρά πολύ. Τα bpm πέφτουν με το χασάπικο "Με Τι Αντάλλαγμα" που βρίσκετε στο νούμερο 8. Η ατμόσφαιρα του μας θυμίζει παλιά λαϊκά τραγούδια, αλλά οι στίχοι και η μελωδία του δεν μας θυμίζουν παλιά καλά λαϊκά τραγούδια. Προτελευταία άλλη μια ρούμπα με επίσης παραδοσιακά λαϊκό άκουσμα. Το τραγούδι "Με Τι Ψυχή" είναι σε όλους τους τομείς συμπαθητικό αλλά πουθενά καταπληκτικό. Σίγουρα γεμίζει ένα album αξιοπρεπως, αλλά σε ένα album με 10 τραγούδια δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τραγούδια που να παίζουν αυτόν τον ρόλο, αλλά να είναι όλα πολύ πολύ καλά. Τον album κλείνει το δέυτερο single με τίτλο "Αυτό Αξίζω". Το ζεϊμπέκικο αυτό είναι φρέσκο ενορχηστρωτικά, αλλά μελωδικά δεν μας ξετρελαίνει. Οι στίχοι του έχουν ένα επίπεδο, αλλά και πάλι δεν κάνουν την υπέρβαση απο καλοί σε καταπληκτικοί.

Το νέο album της Καίτης Γαρμπή δυστυχώς δεν έχει τα hits που είχε όταν συνεργαζόταν με τον Φοίβο. Ο Νίκος Αντύπας είναι ένας συνθέτης που δημιουργεί μίας τελείως διαφορετική καλλιτεχνική εικόνα για την κυρία Γαρμπή, την οποία δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να την υποστηρίξει η εν λόγω καλλιτέχνης. Οι στίχοι δεν έχουν την εξυπνάδα και την αμεσότητα που συναντάμε σε στίχους των τραγουδιών του Μ. Χατζηγιάννη, ενώ οι μελωδίες δεν χαράσονται στο μυαλό μας απο την πρώτη ακρόαση. Έτσι, έχουμε ένα κράμα το οποίο θέλει να ανήκει και στον χώρο του "έντεχνου" αλλά και στον χώρο του ελαφρολαϊκού. Απ' τη μία όμως έχουμε την λαϊκή καλλιτεχνική ταυτότητα της ερμηνεύτριας σε συνάρτηση με τους μέτριους στίχους που δυσκολεύουν την μετάβαση στον χώρο του "έντεχνου", και απ' την άλλη έχουμε τις μελωδίες και τις ενορχηστρώσεις που έχουν μία τελείως αντίθετη φιλοσοφία απο αυτές που έχουν τα ελαφρολαϊκά hits, δυσκολεύοντας έτσι την επιτυχημένη πορεία στον ελαφρολαϊκό χώρο και αφήνοντας αυτό το album μετέωρο χωρίς μία καθαρή ταυτότητα, και την κυρία Γαρμπή να αναρωτιέται σε τι χώρο θα πρέπει να εμφανιστεί για να στηρίξει πετυχημένα αυτό το album.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5

www.katygarbi.com

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

polu adiki i kritiki sas gia to neo disko ths kaiths.gia mena i kaith einai ontws kainourgia opws dhlwnei apo ton titlo tou diskou.de thewrw oti uparxei estw ena kako kommati sto cd.i kaith kanei ena vhma parapera.pisteuw an ithele na exei etoima souksedakia opws palia tha ta eixe,twra kanei kati parapanw,dinei se emas to koino ths kati kalutero apo alles xronies.kalh epituxia sto cd kai kalh xronia se esas.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΦΟΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! Δεν είμαι φαν της κυρίας Γαρμπής, είδα με τα μάτια μου πως πάνε οι πώλισεις του δίσκου απίστευτα και κατάφερα κι εγώ να το αγοράσω για να δω... Είλικρινά είναι ένα από τα καλύτερα της!! Ειδικά το ομότιτλο που είναι 2ο single και όχι πρώτο! Εγώ βαθμολογίζω, 4.5/5 >> Δεν υπήρχε κανένα τραγούδι που δεν μου άρεσε, τα πιο πολλά έγιναν αγαπημένα αλλά ενα/δύο τραγούδια ήταν μέτρια και για'υτο χάνει το μισώ αστέρι.

Maria Kat είπε...

Νομίζω ότι είστε άδικοι. Η Γαρμπή κάνει μια προσπάθεια να μας δείξει κάτι διαφορετικό από αυτά πυ συνηθίζει. Είναι ένας δίσκος με διαμάντια. Συμφωνώ ότι οι στίχοι δεν σου μένουν με την πρώτη εκτός φυσικά από το καινούρια εγώ, όμως νομίζω πως αυτό σχετίζεται στο ότι δεν έχουμε συνηθίσει τέτοια κομάτια απο εκείνη.
Με λίγη προσοχή νομίζω πως είναι τραγούδια που ναι μεν διαφέρουν απο το ρεπερτόριο της Γαρμπή αλλά μας δείχνουν ένα καινούριο εαυτό.
Για μένα καλά κανει και το προσπαθεί χωρίς να ξεφεύγει εντελώς από την ταυτότητά της. Δεν νομίζετε ότ αξίζει να της δώσουμε μια ευκαιρία?

Greek CD Reviews είπε...

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας αρέσει αυτό το νέο ύφος της Κ. Γαρμπή. Το ότι δεν άγγιξε εμάς, δεν σημαίνει πως δεν αγγίζει κανέναν άλλον. Η πορεία θα είναι ο τελικός κριτής αυτού του album.

Ευχαριστούμε που μας επισκέπτεσθαι και ακόμη περισσότερο που σχολιάζετε την κριτική μας. Συνεχίστε!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ....
Ο ΔΙΣΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΨΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΗ ΔΕ ΓΡΑΨΑΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ COPY - PASTE ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ

ΕΛΕΟΣ

Greek CD Reviews είπε...

Δεν έχετε άδικο για το review του Θ. Πετρέλη. Ίσως να είμασταν πολύ ελαστικοί. Υποσχόμαστε να είμαστε πιο αντικειμενικοί την επόμενη φορά. Όσο για το review μας για το album της Κ. Γαρμπή, η γνώμη μας παραμένει η ίδια.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας και προπαντώς για όλα τα σχόλια σας.

Tony

Ανώνυμος είπε...

e kala xalaroste...ena blog einai dn einai kai i efimerida tis kivernisis :P pandos k go theoro polu kalo t cd eidika t omotitlo!

Ανώνυμος είπε...

τελειο το cd της καιτης γαρμπης.μην την φατε κιολας.....!!!!!!!!!!1

Ανώνυμος είπε...

Από τους καλύτερους δίσκους της Γαρμπή, που θα μπορούσε να πει κανεις πως είναι πολυσυλλεκτικός. Η ερμηνεία της Καίτης πολύ καλή σε όλα τα κομμάτια και στην πλειοψηφία τους είναι ωραία κομμάτια. Είναι δύο-τρία κομμάτια, όμως, που είναι αδιάφορα.
Βαθμολογικά:
1. Καινούργια εγώ: 8,5/10
2. Έφυγα: 9,5/10
3. Αν μ' αγαπάς: 6/10
4. Σ' αγαπώ, σε μισώ: 8,5/10
5. Εγώ θα σου γράφω: 7/10
6. Αντίπαλοι σε δυο στρατόπεδα: 10/10
7. Στην κόλαση καλύτερα: 9/10
8. Με ποιο αντάλλαγμα: 9,5/10
9. Με τι ψυχή: 8/10
10. Αυτό αξίζω: 9,5/10