Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΝΟΣ ΚΙΑΜΟΣ - "ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ" 2008

requested

Ο τελευταίος Αθηναίος τραγούδιστης που αναδείχθηκε απο την Θεσσαλονίκη είναι ο Πάνος Κιάμος. Συνεχίζει να κρατά μία σταθερά ανοδική πορεία, την οποία ενίσχυσε με το τελευταίο του cd single. Άραγε το τελευταίο του album τι θα καταφέρει; Θα του δώσει περισσότερο γκάζι, θα τον κρατήσει σε μια σταθερή πορεία ή θα πατήσει...φρένο?

Το album ξεκινά με ένα είδος που αρέσει ιδιαίτερο στον κύριο Κιάμο. Το ομότιτλο "Για Αγάπη Ετοιμάσου" είναι ένα δαιμονισμένο τσιφτετέλι που ρίχνει όλο το βάρος της ατμόσφαιρας του στα ανατολίτικα κρουστά, ενώ τα πνευστά - τα οποία είναι μόδα λόγω Timbaland/Madonna- κάνουν αυτό το hit να ακούγεται ακόμη πιο "σημερινό". Ακολουθεί το "Πόσο". Μία κλασική λαϊκή μπαλάντα που ταιριάζει απόλυτα στον ερμηνευτικό τρόπο του Π. Κιάμου. Δεν είναι κάτι καινούργιο ηχητικά και ενορχηστρωτικά, το ρεφρέν είναι όμως αρκετά καλό, με εξαίρεση τους λίγο-πολύ προβλέψιμους στίχους του. Τρίτο το lead single του album "Χαρτορίχτρα". Εδώ έχουμε όντως κάτι καινούργιο, φρέσκο και διαφορετικό. Απο την στιχομυθία του, μέχρι το ταξιδιάρικο ακορντεόν, το τραγούδι αυτό ξεχωρίζει από οτιδήποτε παίζεται στα Ελληνικά FM. Τέταρτο το "Τι Παθαίνω Και Πεθαίνω", το οποίο είναι μία μπαλάντα απο αυτές που μπορούν να ερμηνευθούν απο έναν λαϊκό τραγούδιστή μέχρι την Έλενα Παπαρίζου! Στα αρνητικά το παλιομοδίτικο παίξιμο της ηλεκτρικής κιθάρας και κάποια φωνητικά "γυρίσματα" του Π. Κιάμου που παραείναι...λαϊκά για αυτό το τραγούδι. Παραμένει όμως ένα τραγούδι που αποτέλεσε μία πολύ ευχάριστη έκπληξη και έκανε την ακρόαση να κυλήσει ακόμη πιο ευχάριστα. Πέμπτο το "Αστέρι Μου". Η εισαγωγή θυμίζει τραγούδι των 80's, το κουπλέ "δένει" ωραία με το όλο κλίμα, αλλά το ρεφρέν δεν έχει την εξυπνάδα που θα όφειλε να έχει. Είναι ένα κλασικό λαϊκό ρεφρέν το οποίο ναι μεν είναι καλό, δεν κολλάει όμως με ότι έχει συμβεί πριν απο αυτό. Και πάλι όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε πως είναι μία προσπάθεια που προσθέτει κάτι διαφορετικό στο album.

Έκτο το τσιφτετέλι "Πες Μου Τι Να Φανταστώ". Σίγουρα δεν είναι ένα lead single τσιφτετέλι, δεν έχει καμία ιδιαίτερη εξυπνάδα στην ενορχήστρωση του, ενώ και οι στίχοι του δεν έχουν να πουν κάτι καινούργιο. Είναι όμως ένα αξιοπρεπές κομμάτι που γεμίζει ένα album χωρίς να του χαλάει την εικόνα. Στο νούμερο εφτά το ζεϊμπέκικο "Φτάνει Πια". Το τραγούδι έχει την κλασική ενορχήστρωση που έχουν τα τραγούδια αυτού του είδους, το κουπλέ δεν μου αρέσει, αλλά το ρεφρέν είναι πολύ δυνατό, με την ατάκα να περνά κατευθείαν στον ακροατή. Όγδοη η ρούμπα "Προσεχώς". Το κομμάτι είναι προορισμένο να γίνει hit χάρη στους στίχους του. Έχει επίσης πολύ ωραία γέφυρα, ενώ το "άδειο" ενορχηστρωτικά ρεφρέν σε συνδυασμό με την ερμηνεία του Π. Κιάμου δημιουργούν ένα πολύ "γλυκό" αποτέλεσμα. Επόμενο το "Πες Μου Τι Θες". Μία midtempo μπαλάντα, που ξεκινά με "μοντέρνα" loops στο κουπλέ και καταλήγει σε μία κλασική λαϊκή μπαλάντα, απο αυτές που αρέσουν ιδιαίτερα στον κύριο Κιάμο. Προσωπικά δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση γιατί έχω ακούσει εκατοντάδες τέτοιες μπαλάντες τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά οι fan του είδους αυτού θα το ευχαριστηθούν. Συνεχίζουμε στο νούμερο 10 με άλλο ένα τσιφτετέλι. Το "Ένα Μαγαζί Απόψε" είναι ένα τραγούδι που χάρη στον στίχο του θα δείξει την δύναμη του στα μπουζουξίδικα της χώρας μας. Σίγουρα θα μας ήταν δυσάρεστο να το ακούγαμε στο ραδιόφωνο, αλλά στην νυχτερική μας έξοδο στα μπουζούκια θα μας ξεσήκωνε με ιδιαίτερη ευκολία!

Εντέκατο το "Μ' Έχεις Αρρωστήσει". 'Αλλη μια καθαρά λαϊκή μπαλάντα της οποίας δεν είμαστε fan. Ο παλιομοδίτικος "κόβω-φλέβες" στίχος δεν μας ευχαριστεί καθόλου οπότε πατάμε το next. Ακολουθεί η ρούμπα "Να Θυμάσαι". Το ρεφρέν αποκαλύπτεται στην εισαγωγή, όχι όμως με την εξυπνάδα που γίνετε στο "Για Αγάπη Ετοιμάσου". Το κουπλέ και η γέφυρα είναι λίγο-πολύ τετριμένα αλλά το ρεφρέν μας αρέσει ιδιαίτερα. Πιστεύουμε πως το τραγούδι θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερο με την βοήθεια ενός έμπειρου παραγωγού. Στο νούμερο 13 ακούμε κάτι...έξυπνο! Το "Καλύτερα Να Μην Σε Ξαναδώ" έχει την αίσθηση της μπαλάντας αλλά το ρεφρέν σε ξεσηκώνει, βάζοντας τον ακροατή σε δίλλημα για το αν πρέπει να χορέψει ή όχι. Πραγματικά αρκετά ενδιαφέρον. Κακή εξαίρεση τα παλιομοδίτικα break στα drums και η ηλεκτρική κιθάρα που συνεχίζει να θυμίζει 90's. Προτελευταίο το "Ως Τον Ουρανό". Το κομμάτι αποτελεί άλλη μία έκπληξη μιας και είναι ένα dance/club τραγούδι. Η απειρία των δημιουργών όμως σε αυτό το είδος είναι φανερή. Το κουπλέ είναι πολύ πιο soft και δεν κολλάει με τους επιθετικούς rave ήχους που έχουν χρησιμοποιηθεί, η ερμηνεία του Π. Κιάμου απλά δεν κολλάει με το όλο κλίμα, οι ηλεκτρικές κιθάρες είναι παράταιρες, ενώ το μόνο σημείο στο οποίο δείχνουν να λειτουργούν όλα σωστά είναι στο σημείο με τα γυναικεία φωνητικά. Το album κλείνει ένα μονόλεπτο (party outro) remix του "Για Αγάπη Ετοιμάσου", θυμίζοντας μας προηγούμενες "τρέλες" του Φοίβου σε album της Ε. Κοκκίνου και της Δ. Βανδή.

Το τελευταίο album του Πάνου Κιάμου είναι πάρα πολύ καλό. Δείχνει πως για τα τραγούδια έχει γίνει αρκετά προσεκτική επιλογή. Πιστεύουμε πως αν είχε και 1-2 πολύ καλές και ραδιοφωνικές μπαλάντες, τότε το λαϊκό αυτό album θα ήταν πλήρες απο κάθε άποψη. Στα αρνητικά του βάζουμε τους πολύ τετριμένους ήχους που έχουν χρησιμοποιηθεί στην πλειοψηφεία των τραγουδιών. Ήχοι που τους ακούμε εδώ και 20 περίπου χρόνια. Η άποψη μας είναι πως το album αυτό θα κρατήσει ασταμάτητη την ανοδική πορεία του κυρίου Κιάμου, χωρίς όμως να τον εκτινάξει στην κορυφή μιας και είναι ένα album που θα αρέσει σε πάρα πολλούς, αλλά θα λατρέψουν πραγματικά, μόνο οι ακροατές της "σχολής" του Σταμάτη Γονίδη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

www.panoskiamos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ!!!ΚΑΛΟ!!!

Greek CD Reviews είπε...

Ευχαριστούμε, Ευχαριστούμε!

Tony